Légtisztító és párásító teszt: útmutató a jó beltéri klímához

A kellemetlen szagok, a por és a túlságosan száraz levegő kellemetlen lehet, és a legrosszabb esetben egészségügyi problémákhoz vezethet. Éppen ezért a Klarstein kínálatában különböző légtisztítók és párásítók széles választéka szerepel, hogy Ön a lehető legkényelmesebben érezze magát otthonában. Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk, hogyan működnek ezek az eszközök, milyen előnyeik és hátrányaik vannak, és hogyan választhatja ki az Önnek megfelelőt.

Légtisztító: szűrővel és ionizátorral a legtisztább levegőért

A Klarstein légtisztítók többek között aktívszén szűrőkkel és ionizátorokkal működnek. A szénszűrő megbízhatóan szűri a levegőt, és biztosítja a kellemetlen szagok eltávolítását. Az ionizátor negatív ionokkal tölti fel a levegőt, amelyek magukhoz vonzzák a por- és szagrészecskéket, és lehetővé teszik, hogy azok a talajra süllyedjenek. A légtisztító jelentősen javítja a levegő  minőségét , ami többek között hatással lehet a koncentrációs képességre.

Párásító a száraz levegő ellen

A párásító készülékek valódi változást jelenthetnek. Akár nyáron a klíma miatt, akár télen a hideg levegő miatt: vannak olyan helyiségek, amelyekben túl alacsony a páratartalom. Ideális esetben 40-60%-osnak kellene lennie. Az alacsonyabb páratartalom túlságosan szárítja a nyálkahártyát, ami könnyező szemekhez, száraz bőrhöz és torokfájáshoz vezethet. A párásítók viszont a víz párologtatásával, nedvesítésével vagy légmosással gondoskodnak a kellemes beltéri klímáról.

Tramontana 6 az 1-ben, légtisztító

Tramontana 6-in-1 Luftfilter

Termék áttekintés

Tramontana 6 az 1-ben, légszűrő

Stílusos megjelenés és 6 funkció: ez a kis légtisztító minden kívánságot teljesít.

 • 6 az 1-ben: légtisztító, légfrissítő ionizátor, HEPA-szűrő, aktívszéne szűrő és UV-fertőtlenítés.
 • Kompakt kialakítás: kis méret, lekerekített kialakítás és könnyű kezelhetőség
A termékhez

A Tramontana különböző funkciókkal gondoskodik a legkellemesebb szobaklímáról otthonában: az aktívszén- és HEPA-szűrők mellett az aromadiffúzor, valamint az UV-fertőtlenítő és ózon funkció gondoskodik a tiszta és kellemes levegőről. A diffúzor illóolajokkal tölthető, hogy kellemes illatot terjesszen a helyiségben. A káros gázokat és vírusokat szűrők és egy beépített fotokatalizátor tartja vissza, a kellemetlen szagokat pedig semlegesíti.

  Előnyök: ​

 • Sok funkció egy eszközben
 • Kompakt és időtlen kialakítás
 • Intuitív kezelés a LED kijelzőnek köszönhetően

  Hátrányok: ​

 • Csak kis helyiségekbe alkalmas 25 négyzetméterig

Légtisztító, Vita Pure

Vita Pure Luftreiniger

Termék áttekintés

Légtisztító, Vita Pure

A Vita Pure légtisztító nem ad esélyt a szagoknak.  Egyszerű kialakítás és hatékony légtisztítás egyben.

 • Hatékony légtisztítás: UV-lámpákkal, HEPA- és aktívszén szűrőkkel
 • Csendes: Csendes működés, ami nem zavaró
A termékhez

Egyszerű kezelés, könnyen cserélhető szűrő és elegánsan egyszerű kialakítás: ez jellemzi a Vita Pure légtisztítót. A légtisztító 3 az 1-ben szűrőrendszerrel működik a tiszta levegőért a szobában: az aktívszén szűrő megköti a szagokat, a HEPA-szűrő a finom részecskék akár 99,97 százalékát is eltávolítja a levegőből, az UV-lámpák pedig hatékonyan pusztítják el a baktériumokat és más biológiai baktériumokat.

  Előnyök: ​

 • egyszerű, könnyen érthető működés
 • Könnyen tisztítható.
 • Beépített időzítővel

  Hátrányok: ​

 • Beépített diffúzor nélkül

Skyscraper Horizon, léghűtő és párásító

Skyscraper Horizon

Termék áttekintés

Skyscraper Horizon

Párásító, ventilátor és léghűtő egyben. Tökéletes eszköz a forró napokon a száraz levegő ellen.

 • Elegáns design: könnyen illeszkedik a szobába
 • Multifunkcionális: Hűsítő hatást biztosít a forró napokon
A termékhez

A Skyscraper Horizon egy igazi multitalentum. Párásítóként, ventilátorként és léghűtőként optimális beltéri klímát biztosít a forró napokon. A 3,5 literes tartályoknak köszönhetően a levegő egyszerre párásítható és hűthető. A készülék könnyen kezelhető a távirányítóval, valamint az  érintőképernyős kezelőpanellel, és minden követelménynek megfelel.

  Előnyök: ​

 • Párásító, ventilátor és léghűtő egyben.
 • Ventilátor 45°-os oszcillációval
 • Egyszerű használat

  Hátrányok: ​

 • A nyári napokra
 • Légtisztítás nélkül

VapoAir Opal, intelligens párásító

VapoAir Opal Smart

Termék áttekintés

VapoAir Opal Smart  

Multifunkcionális párásító diffúzorral, valamint hűtő és fűtő funkcióval.

 • Smart: Alkalmazással vezérelhető
 • Elegáns design: Futurisztikus és kompakt
A termékhez

A VapoAir Opal Smart valószínűleg a legokosabb párásító. Kiváló minőségű kerámia szűrővel és ionizátorral működik, hogy professzionálisan párásítsa a levegőt, és egész évben ideális beltéri klímát biztosítson. Kiválaszthatja, hogy a vízködöt hidegen vagy melegen adagolja. A beépített diffúzorral ráadásul az Ön által választott kellemes illat kerülhet a levegőbe. Az alkalmazáson keresztül könnyen meghatározható, hogy a VapoAir-t mikor és mennyi ideig kell-e működtetni.

  Előnyök: ​

 • Intelligens vezérlés az alkalmazáson keresztül és a készüléken
 • Kiváló minőségű kerámia szűrő
 • Diffúzorral a kellemes illatért

Légtisztítók és párásítók összehasonlítása

Tramontana 6 az 1-ben, légtisztító Légtisztító, Vita Pure Skyscraper Horizon, léghűtő és párásító VapoAir Opal, intelligens párásító
készüléktípus légtisztító légtisztító léghűtő/párásító párásító
szűrő Többszörös szűrőrendszer: HEPA szűrő + aktívszén szűrő + Fotokatalizátor + ionizátor + UV fertőtlenítés + ózon Kivehető szűrőfedél aktívszénnel + kapcsolható ionizátor - -
víztartály - - 3,5 liter 5 liter
súly 4 kg 2,9 kg 7 kg 2,5 kg
teljesítmény 36 watt 35 watt 60 watt 110 watt
jellemzők - 3 szellőzési szint: alacsony - közepes - magas
- 3 állítható üzemmód: anion - ózon - anion + ózon - UV
- időzítő funkció
- állítható légtisztítási intenzitás (alacsony, közepes, magas)
- 2 beépített UV lámpa
- időzítő funkció
- Ventilátor, léghűtő, párásító és éjszakai üzemmód egyben
- 3 üzemmód: Normál, Természetes és Alvó
- Távirányító: hatótávolság kb. 6 m
- Vezérelhető a Klarstein Android vagy iOS alkalmazással
- Melegpárás funkció
- Plazma funkció: ionizátor a szagok és finom részecskék megkötésére

Légtisztító teszt: mit kell figyelembe venni vásárláskor?

A légtisztító alapvetően egy olyan eszköz, amely bármilyen élettérben jót tehet. Akár kellemetlen szagok, például dohányzás utáni szagok, ételszagok, stb. esetén is gyorsan felfrissíti a levegőt. Ugyanakkor a légtisztítás még több  előnnyel jár : a jó szobaklíma jobb koncentrációt, éberebb érzést biztosít, és egyszerűen kellemesebb. A légtisztítók az allergiában szenvedők számára is nagyon előnyösek, mivel kiszűrik a polleneket, a port és más részecskéket  a levegőből. A választásnál többek között a funkcionalitás is fontos: működik-e a készülék HEPA és/vagy aktívszén szűrővel? Rendelkezik ionizátorral és UV-lámpával? Fontos Önnek a diffúzor, hogy élvezhesse az illóolajok kellemes illatát? Egy másik tényező a könnyű használat és a szűrők egyszerű cseréje. A felhasználástól függően a teljesítményt és a megfelelő méretet is figyelembe kell venni. Többek között az is fontos, hogy mekkora az a helyiség, amelyben a berendezést működtetni kívánja. Vegye figyelembe az energiafogyasztást is.

Párásító teszt: mit kell figyelembe venni vásárláskor?

Először is ellenőrizze, hogy a helyiség nem túl száraz-e. Ha a páratartalom 40 és 60% között van, minden rendben van. Ha alacsonyabb, akkor jó ötlet a párásító. A hálószobában és más helyiségekben a párásítók gondoskodnak a kellemes levegőről. Ha a levegő túl száraz, irritálhatja a szemet, a légutakat és a bőrt. A helyiségek párásításának különböző típusai vannak: permetezés, ködképzés és párologtatás. A kiválasztásnál figyelni kell a kívánt funkcióra. Ezenkívül a párásítót a helyiség méretének megfelelően kell kiválasztani. Egy nagy helyiségben a túl kicsi tartály azt jelenti, hogy folyamatosan újra kell tölteni. Fontos a biztonság: a készüléknek rendelkeznie kell automatikus kikapcsolási funkcióval. Továbbá: a túl párás levegő káros lehet. A berendezést ezért ellenőrzött módon kell használni.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A légtisztítók segítenek kellemes beltéri klímát teremteni otthonában, kellemetlen szagok nélkül. A légtisztítókat gyakran használják olyan lakásokban, ahol dohányoznak. A légtisztító azonban a háziállat szagok, az ételszagok vagy más kellemetlen szagok esetén is segíthet. Mivel a légtisztítók a port is eltávolítják a levegőből, nagyon hasznosak az allergiában szenvedők számára. A légtisztító a penész ellen is segíthet. Eltávolítja a penészspórákat és az azokkal járó kellemetlen szagokat.

Párásítót vásárolna, de nem tudja, mire figyeljen? Luftbefeuchter haben in ersten Linie den Vorteil, dass sie - wie der Name schon sagt - die Luft befeuchten. A túl száraz levegő irritálhatja a bőrt, a szemet és a légutakat. Ezenkívül a párás levegő kellemesebb és melegebb szobaklímát biztosít. Ha sok növénye van otthon, a párásítók igazi segítséget jelentenek. Ideális páratartalom mellett a növények gyorsabban és egészségesebben növekednek. A beltéri levegő párásítása szintén csökkentheti a beltéri víruskoncentrációt.

A légtisztítók alapvetően beszívják a levegőt, és különböző szűrőkkel és technikákkal eltávolítják a szagokat, penészspórákat, port és egyéb részecskéket. A megtisztított levegő ezután visszakerül a helyiségbe. Vannak olyan légtisztítók is, amelyek beépített illatosító diffúzorral rendelkeznek. Illóolajokkal kellemes illatot biztosítanak. Léteznek légmosók is. A folyadékot természetes szűrőként használják.

A párásítók elpárologtatják a vizet, vízködöt juttatnak a levegőbe vagy mossák a levegőt, és ezáltal megnövelt páratartalmat biztosítanak a helyiségben. Ez különösen fontos, ha a helyiség páratartalma 40% alatt van. A beltéri levegő párásítása kényelmesebb és melegebb beltéri klímát biztosíthat.

Ez csak akkor lehetséges, ha nem tisztítja és nem tartja karban rendszeresen a párásítót. A készülékben vagy a felhasznált vízben lévő szennyeződések problémát okozhatnak. Ha odafigyel a víz minőségére és a rendszeres tisztításra, a párásítók nem jelentenek táptalajt a gombaspórák és baktériumok számára.

Igen. A légtisztító a háztartásban nemcsak a porallergián segíthet, hanem a szénanátha és a pollenallergia esetén is. A pollenek ugyanis bejuthatnak a helyiségekbe, és összegyűlhetnek az ajtókon és ablakokon keresztül vagy a ruházaton. A légtisztító biztosítja ezek szűrését vagy semlegesítését. A H13 és H14 érzékeny szűrőkkel óvatosan kell bánni. A HEPA-szűrő és az előszűrő is javasolt.

Nem. Ha a párásítót ésszerűen használja és megfelelően gondoskodik róla, nem káros. Vigyázzon, hogy ne párásítsa túl a helyiséget, mert ez elősegítheti a penész és az atkák szaporodását. Ezeket a berendezéseket rendszeresen kell tisztítani.

Természetesen ez a felhasználástól és annak időtartamától függ. A legtöbb készülék 20-40 watt áramot fogyaszt. Az áram díja és a felhasználás függvényében kiszámítható az energiafogyasztás.

fel