KLÍMA SMART KLÍMA SMART KLÍMA SMART KLÍMA SMART KLÍMA SMART KLÍMA SMART KLÍMA SMART KLÍMA

Útmutató a légkondicionálókhoz: Tesztek és összehasonlítások

A légkondicionálók különböző méretűek és kivitelűek. Az, hogy melyik berendezés a legmegfelelőbb az otthona számára, számos tényezőtől függ. Megmutatjuk, hogy mire kell figyelnie a választás során, hogyan kell kiválasztani a megfelelő méretet, és hogy milyen részletek játszanak fontos szerepet az összehasonlítás során.

Milyen kütyüvel szeretnéd lehűteni otthonodat?

A számológép segíteni fog a választásban, és a legjobb termékeket fogja ajánlani neked

Tovább a számológéphez

A különféle légkondicionálók tulajdonságai és különbségei

Ha a saját lakásunkban való tartózkodás hatalmas terhet jelent a forró nyári hónapok alatt, akkor sokan elkezdenek gondolkodni egy légkondicionáló vásárlásán. A légkondicionálók széles választéka áll rendelkezésünkre, a hordozható kompakt légkondicionálóktól kezdve a léghűtőkön és az egyszerű ventilátorokon keresztül egészen a lakásba vagy a házba rögzített/beépített légkondicionálókig. Ennek megfelelően kihívást jelenthet egy adott modell kiválasztása. Első sorban az Ön egyéni igényeinek a teljesítése a fontos. A készülék típusától függően számos további funkciót tartalmaznak az egyes modellek, például tisztítást, párásítást vagy fűtést a téli hónapokban.


Az eszköz típusától függően különböznek egymástól a működésük szerint is, így nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik modell a legjobb. Bizonyos tényezők mindig döntőek maradnak, mint például az Ön egyedi igényeinek a teljesítése, illetve a rendelkezésre álló költségvetés. A döntés megkönnyítése érdekében az alábbiakban átfogó képet nyújtunk Önnek a különféle légkondicionálók előnyeiről és hátrányairól, és egyidejűleg elmagyarázzuk azok működését és funkcióit.

Ventilátorok

Mit nem adnánk egy kellemes szellőért a forró nyári napon? Ha úgy találja, hogy az irodában vagy az otthonában a levegő egyszerűen mozdulatlanul áll, ilyen esetben segíthetnek a ventilátorok. A rotor lapátok segítségével kellemes légáramlást hoz létre a ventilátor, és ha egy ablak elé helyezi azt, akkor elősegítheti a levegő cseréjét olyan helyiségekben, ahol fülledt a levegő. A hordozható légkondicionálókkal vagy léghűtőkkel szemben nincs beépített hűtési mechanizmusuk, mint például egy víztartály vagy hűtőakkumulátorok. A hűtés csak a levegő áramlásával történik.

  Előnyök

 • Kis helységben is elférnek
 • Egyszerű működés
 • Olcsóbb, mint a rögzített/beépített eszközök
 • Hordozható

  Hátrányok

 • Korlátozott hatókör
 • Nem csökkenti a levegő hőmérsékletét

SilentStorm

álló ventilátor

  Ismerkedjenek meg

  5 üzemmóddal és 10 választható sebességgel a SilentStorm frissítő szellőt kínál alacsony zajszint mellett.

  Fedezzen fel többet

  TOP tulajdonságok

 • Rendkívül csendes: 32 dB zajszint működéssel olyan csendes, mintha suttogna
 • Rugalmas: állítható magasság és billenthető propeller, bekacsolható forgó mozgás

SkyscraperIce 4

az 1-ben léghűtő

  Ismerkedjenek meg

  A Skyscraper valóban sokoldalú: ventilátorként működik, miközben hűti, párásítja és ionizálja a levegőt.

  Fedezzen fel többet

  TOP tulajdonságok

 • Hűtés a 6 literes víztartálynak köszönhetően
 • Levegő ionizálása a kellemetlen szagok és kórokozók eltávolítására

Léghűtők

A hőmérséklet emelkedik, Ön viszont szeretne lehűlni? A helyiség levegő hőmérsékletének csökkentése a hideg párolgás fizikai alapelvén történik. A léghűtő a ventilátor elvén készült: a légáram hűtése a víz elpárolgásának természetes elvén zajlik: a három az egyben léghűtő hátulról meleg levegőt szív be, és átvezeti azt a párologtatón. A víz elvezeti a levegőből a hőt, és a kilépő levegő áramlása hűvösebb lesz. Ez minden tevékenység során felfrissülést nyújt a testnek. A levegőt kellemes páratartalom is gazdagítja, amely megkönnyebbülést biztosít a forró nyári napokon vagy télen a száraz, fűtött levegőnél. Rendszeresen újra kell tölteni a víztartályt. Ezenkívül hűtő elemeket vagy jégkockát is használhat a víztartályban a jobb felfrissülés érdekében. Különösen az allergiások számára a léghűtő nagyon praktikus, főleg ha beépített légszűrővel is rendelkezik.

  Előnyök

 • Kis helységben is elférnek
 • Egyszerű működés
 • Olcsóbb, mint a rögzített/beépített eszközök
 • Hordozható

  Hátrányok

 • Nem csökkenti a levegő hőmérsékletét
 • Nem alkalmas magas páratartalmú régiókban
 • Korlátozott hatókör

Mobil klímaberendezések

A berendezést Monoblock-nak is nevezik. Az klimatizáció beszívja a meleg levegőt, és a kompresszorral elvezeti beépített hűtőkörbe és kibocsátja a hűtött levegőt a helyiségbe. A felesleges meleg levegőt egy tömlő vezeti a külső térbe. Egy félig nyitott ablakon keresztül könnyedén kivezetheti a tömlőt. A szükséges szerelési anyagot általában a csomag talmazza, és nem szükséges széleskörű építési munkálatokat végezni. Döntő előnyt jelent az a tény, hogy a hordozható légkondicionálót könnyen mozgathatja és egy másik helyiségbe helyezheti. A vezérlést megkönnyíti a Klarstein alkalmazás, amellyel bárhonnan beállíthatja a klímát.

  Előnyök

 • Nem helyigényes
 • Egyszerű felszerelés ajtóra vagy ablakra
 • Olcsóbb mint a fixen felszerelt berendezések
 • Klarstein alkalmazással verézelhető

  Hátrányok

 • Szükséges elhelyezni ablak vagy ajtó közelében
 • Nagyobb áramfogyasztás hosszú távú üzemeltetésnél
 • Nem alkalmas alacsony páratartalmú régiókban

Kraftwerk Smart

10K klimatizáció

  Ismerkedjenek meg

  A Kraftwerk Smart 10K klimatizáció kellemes légkört nyújt Önnek az irodában vagy a nappaliban még a legforróbb nyári napokon is. A légkondicionálás, a ventilátor és a páramentesítő hagyományos kombinációját most SMART funkciók egészítik ki.

  Fedezzen fel többet

  TOP tulajdonságok

 • Mobil 3 az 1-ben berendezés erős hűtéssel közepes méretű helyiségekhez.
 • A Klarstein alkalmazásnak köszönhetően bárhonnan könnyen irányítható

Split-klíma

Windwaker Eco

  Ismerkedjenek meg

  Ideális klíma viszonyok otthon a saját lakásában: az A ++ / A + energiahatékonysági osztályú, 610 m³ / óra légáramlással és öt különféle üzemmóddal rendelkező WindwakerEco osztott légkondicionáló ezt lehetővé teszi.

  Fedezzen fel többet

  TOP tulajdonságok

 • A hőmérséklet beállítása 16 és 30 ° C között
 • Energiahatékonysági osztály hűtési üzemmódban: A ++ / fűtési üzemmód: A +

Split-klíma

Ez a változat két berendezésből áll, egy belsőből és egy külsőből. A belső egység beszívja a levegőt a helyiségből, majd szűri és lehűti azt. A másik egység kívül található, és tartalmaz egy hűtőkompresszort. Mindkét egység szilárdan van felszerelve és tömlőcsővel van összekötve. Ennek a változatnak a fő előnye a csendes működés, mivel a zajos kompresszor kívül található. Sok osztott légkondicionáló tartalmaz fordított funkciót is, amely télen lehetővé teszi, hogy fűtésként használjuk a készüléket. Magát az összeszerelést tapasztalt szakemberre kell hagynia.

  Előnyök

 • Két részből álló működési elv = megnövelt hűtési teljesítmény
 • Alacsony zajszint a helyiségekben
 • A helyiség hőmérséklete állandó szinten jól fenntartható
 • Gyakran fordított funkcióval is rendelkeznek = fűtésre lehet használni

  Hátrányok

 • Professzionális telepítés szükséges, szakemberek által
 • Magasabb beszerzési költségek, mint a hordozható légkondicionálóknál
 • Magasabb energiaköltségek, ha fűtésként használjuk

A (mobil) légkondicionálók hűtőkapacitásának kiszámítása

A légkondicináló berendezés körültekintő megválasztásakor figyelembe kell vennünk a teljesítményét, az üzemeltetési költségeket, és tudnunk kell, hogy mekkora helyiséget akarunk lehűteni. A teljesítmény BTU-ban vagy wattban van megadva, mindig a használati utasításban vagy a termék típust is megjelölő címkéjén szerepel, az árat befolyásolja az a hő sugárzás, amelyet a készülék időegységenként elvezet.


Egy adott helyiséghez szükséges légkondicionáló teljesítményét az alábbiak szerint számoljuk ki:


A szoba területe m2-ben X 60 W (jó szigeteléssel és gyenge napfénnyel) vagy a szoba területe m2-ben X 100 W (nem megfelelő szigeteléssel és erős napfénnyel)


Ha van egy 20 m2 alapterületű helyisége, amely rosszul szigetelt és az épület déli holdalán helyezkedik el, amelynek falára egész nap intenzíven süt a nap, akkor a számítás a következő lesz:


20 m² x 100 W = 2000 W


A wattokat BTU-ra nagyon egyszerűen átszámolhatja, mivel 1 kW = 3412,14 BTU, példánkban:


2000 W = 2 kW = 6 824,28,14 BTU


Az eredmény kerekítheti 6800 BTU-ra. A légkondicionáló berendezéshez szükséges legpontosabb teljesítmény elérése érdekében még 250 W-ot hozzá kell számolni a helyiségben tartózkodó összes személyre és technikai felszerelésre. Ha a helyiség egy iroda 1 személy számára, aki laptopot használ a munkához, akkor hozzáadunk 500 W-ot, ill. körülbelül 1700 BTU-t.


Nagyobb helyiségekhez ezért nagyobb teljesítményű légkondicionáló berendezésre van szükségünk, a helyiségben, amelyet alkalmanként használunk, elegendő a mobil légkondicionálás.


Ventilátorok Léghűtők Hordozható légkondicionálók Osztott/Split légkondicionálók
A hűtés módja A légáramlásnak köszönhetően a ventilátor kellemes felüdülést kínál a forró nyári napokon. Segít szabályozni a test hőmérsékletét, és így hűtési hatást vált ki, annak ellenére, hogy a helyiség hőmérséklete nem csökken. A léghűtő meleg levegőt szív be, elpárologtatja a vizet, és ezáltal lehűti a készülékből kiáramló levegőt. Ez biztosítja a test közvetlen és kellemes hűtését, annak ellenére, hogy a helyiség levegő hőmérséklete nem csökken jelentősen. A hordozható légkondicionáló biztosítja a szoba kellemes hűtését. A meleg nyári levegőt egy hűtőszekrényhez hasonló kompresszor szívja be és hűti le. A meleg levegőt egy tömlőcső segítségével vezeti ki. Az osztott légkondicionáló hűtőközeget használ a szobahőmérséklet csökkentésére. Az osztott légkondicionáló belső egysége meleg levegőt szív be a helyiségből, és ezáltal a hűtőközeg elpárolog. Ezt továbbítja egy kültéri egységbe, amely a meleg levegőt a kinti környezeti levegőbe vezeti. A meleg levegő átadásával a hűtőközeg ismét cseppfolyósodik, és visszavezetődik a beltéri egységbe. Ez a ciklus addig ismétlődik, amíg el nem éri a kívánt szobahőmérsékletet.
Súly A ventilátorok súlya (típustól függően) 1-8 kg tartományban van. A léghűtők súlya 6-10 kg. A monoblokk tömege 10-30 kg. A kültéri és a beltéri berendezés súlya együtt kb. 50 kg, míg a kültéri egység súlya körülbelül 40 kg, a beltéri egység pedig körülbelül 10 kg.
Hűtőteljesítmény és a helyiség mérete Nincs közvetlen szobahőmérsékleti csökkenés Nincs közvetlen szobahőmérsékleti csökkenés A hordozható klímaberendezések hűtőteljesítménye általában 2-3 kW. Ily módon 80–120 m³-es helyiséget tud lehűteni. Ezért a hordozható légkondicionáló kisebb helyiségekbe, és inkább szórványos használatra alkalmas. Az osztott klímaberendezések általában nagyobb hűtőteljesítménnyel rendelkeznek, mint a hordozható légkondicionálók vagy léghűtők. Különösen alkalmasak nagyobb helyiségekbe. A teljesítménytartomány 2,5 kW-nál kezdődik, és 12 kW teljesítményű készülékekhez vezethet.
Energiafogyasztás és energiahatékonyság Az itt felsorolt összes eszköz közül a ventilátor a legalacsonyabb energiafogyasztású.
Összehasonlítva a monoblokkos és osztott légkondicionálókkal, a léghűtőnek van szüksége a legkevesebb energiára. Az energiafogyasztás itt jóval magasabb lehet, mint a modern osztott légkondicionálás esetében. Ezért ideálisak a monoblokk eszközök alkalmi használatra. A jó osztott klímaberendezések alacsonyabb áramfogyasztással rendelkeznek, mint a hordozható klímaberendezések. Az energiahatékonysági osztálytól függ a fogyasztásuk. A – A +++ energiahatékonysági osztály ajánlott.
Zajszint Átlagosan csendesebb, mint a többi légkondicionáló. Mivel a léghűtők kompresszor nélkül működnek, sokkal csendesebben hűtik a helyiség levegőjét, mint a többi légkondicionáló. A hordozható légkondicionálók 60-65 dB közötti zajszintet érnek el, és az összes többi légkondicionálóhoz képest a legzajosabbak. Az osztott légkondicionálók általában csendesebbek, mint például a hordozható klímaberendezések. A beltéri egység akár 50 dB zajszintet is elérhet. Ezzel szemben a kültéri egység zajszintje elérheti a 60 dB-t is.

Gyakran ismételt kérdések

A megfelelő elhelyezés jelentős hatással lesz a hűtési teljesítményre és a költségekre. Ne helyezze a hordozható klímaberendezéseket falak közelébe, és a közelben ne legyen hőforrás, például lámpa. A választott változattól függetlenül az elektromos aljzatnak elvileg elérhetőnek kell lennie. Ha osztott légkondicionálót szeretne telepíteni, akkor ezt mindenképpen meg kell fontolnia. Ellenkező esetben a villanyszerelőnek új vezetéket kell vezetnie a kiegészítő aljzathoz.

Ezzel a változattal több beltéri egységet csatlakoztathat a kültéri egységhez. A típustól függően akár 5 beltéri egységet is csatlakoztathat, így ezzel a változattal több helyiséget vagy egy teljes emeletet is lehűthet.

Inkább lebeszélnénk Önt attól, hogy ezt tegye, ezt a feladatot egy tapasztalt szakemberre kell bíznia. Ezen összetett eszközök tervezésekor és telepítésekor a professzionális know-how elengedhetetlen, továbbá egyetlen vállalat sem vállal felelősséget az egyedi telepítés során bekövetkezett hibákért és károkért. Ha a nem megfelelő telepítés során a hűtőfolyadék szivárgására kerül sor, akkor ez súlyos következményekkel járhat az egészségre és a környezetre.

Igen. 2015 óta hatályos egy új, kibővített követelményekkel rendelkező rendelet. A jogalkotók 2017-től kezdve továbbra is kötelezik a légkondicionáló rendszerek üzemeltetőit az R 410A előírásra, hogy minden olyan rendszert, amelynek hűtőfolyadék kapacitása legalább 2,4 kg, azt szivárgás szempontjából meg kell vizsgálni. Ha a hűtőközeg mennyisége meghaladja a határértékeket, akkor arra további nyilvántartási és tárolási kötelezettségek vonatkoznak.

Körülbelül 2,5–3 kg hűtőközeg-kapacitású készülékek esetén évente egyszer ajánlott szervizelni, kisebb berendezéseknél a 2-3 éves szervizintervallum gyakran elegendő. A szűrőt ellenőrizni kell, és ha szükséges, ki kell cserélni. Ezeket a szolgáltatási ellenőrzéseket leggyakrabban a légkondicionáló, fűtési és egészségügyi berendezések szakértői végzik, komplex berendezésekben a hűtőtechnikát villanyszerelő is ellenőrizheti.

Különböző okai lehetnek a hűtőkapacitás csökkenésének, illetve a nem megfelelő hűtésnek. Például alacsony hűtőfolyadék-szint vagy sérült, esetleg piszkos szűrő. Ha kétségei vannak, vegye fel a kapcsolatot egy professzionális céggel.

Elvileg figyelni kell a környezet, a relatív páratartalom és a hőmérséklet kapcsolatára. A helyiséget a külső hőmérséklethez képest maximálisan 6 fokkal ajánlott lehűteni. Különösen akkor van értelme, ha nagy a hőmérsékleti különbség, ilyenkor vigyázni kell a megfázásra és a keringési problémákra. Az alacsony páratartalom kiszárítja a nyálkahártyákat, ez pedig irritálhatja a légutakat. Ellenkezőleg pedig, ha túl magas a páratartalom, negatív hatással van a helyiségben lévő emberek hőszabályozására. Az ideális páratartalom körülbelül 50-60%.

A StiftungWarentest légkondicionáló teszt hangsúlyozza, hogy a környezetre való hatás a megfelelő hűtőközeg kiválasztásától függ. A jogalkotók most biztosítják, hogy a modern rendszerek jóváhagyása magas követelményeknek feleljen meg.

Igen, lehet. Sok vállalat speciális fertőtlenítő sprayeket kínál, amelyekkel fertőtlenítheti berendezését, és ezzel megakadályozhatja a penész és a baktériumok kialakulását.

fel