Klíma

Légkondicionálót szeretnék – mi a kínálat?

A légkondicionáló valódi megmentő a forró nyári napokon. Házba, lakásba vagy irodahelyiségbe – a légkondicionálónak köszönhetően nyáron sokkal szebb az élet a belső térben. A légkondicionáló kiválasztásánál fontos az első elhatározás: hordozható vagy beépített?

Hordozható légkondicionáló

Ez a hagyományos légkondicionáló kistestvére ideális az egyes helyiségek hűtésére vagy mint légkondicionáló irodahelyiségbe. Kitűnő megoldás például lakókocsiba vagy nyaralóba. A mobil légkondicionáló tömlőn keresztül engedi ki a meleget, a tömlőt rögzíteni kell az ablakban, vagy más módon kell kivezetni a szabadba. Ennek az egyetlen korlátozásnak a kivételével valóban bárhová lehet helyezni és fokozatosan lehet hűteni a helyiséget anélkül, hogy szerelni kellene, fúrni kellene a falat. Ezért ideális megoldásnak számít bérbe vett helyeken, ahol nincs megengedve semmilyen beavatkozás sem.

Némelyik mobil légkondicionáló rendelkezik fűtéssel is, ennek köszönhetően télen lehet használni kiegészítő fűtésnek. Az átlagos fűtéssel szemben az ilyen rendszernek magas az áramszükséglete, ezért csupán mint kegészítő fűtést ajánljuk.

Fali légkondicionáló

Ezek azok a berendezések, amelyeket általában a légkodicionáló szó alatt értünk. A kétrészes rendszer, amelyiknek az egyik része a kültérben van (úgynevezett kinti rész) és a másik része a beltérben (benti rész) – ezért nevezik split – légkondicionálásnak is. Minden más hűtéssel ellentétben, amelyeket eddig bemutattunk, van egy tagadhatatlan előnye – a fali légkondicionáló mint egyetlen vezeti el kint a meleg levegőt. Ennek köszönhetően ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy hogyan teremtsünk hűs paradicsomot az otthonunkban.

Ezen kívül minden „munka“ a kinti részen játszódik le, ezért a fali légkondicionáló sokkal csöndesebb. Ezeket az előnyöket azonban kiegyenlíti a magasabb ár, valamint az, hogy az egységet szilárdan a falra kell rögzíteni, amelyett képzett szakembernek kell végeznie.

Mobil légkondicionáló kontra fali légkondicionáló – melyik jobb?

Erre a kérdésre egyszerű a felelet ... és haszontalan. Azért mert ez attól függ, hogy mit keres? Azonban hogy megkönnyítsük a választást, itt van az Ön számára egy egyszerű áttekintés minden típus előnyéről és hátrányáról olyan fontos kérdésekben, mint az áramszükséglet vagy hűtőteljesítmény:

1. A működés elve

Teljesen egyforma szinten működnek a mobil és a split légkondicionálók. Minden Klarstein légkondicionáló természetbarát hűtőanyagot használ, amelyet kompresszor segítségével átváltoztatnak gázra, ezzel elvonják a hőt a környező levegőből. Azonban abban van a különbség, hogy ez a hűtés hol játszódik le.

A mobil vagy monoblokk légkondicionáló esetében a levegő közvetlenül a berendezés belsejében hűl le és a keletkezett hő tömlővel van kivezetve. Habár valamilyen meleg újra visszaszivároghat a helyiségbe a légkondicionálóból, ezeknek a légkondicionálóknak akkor is nagyon jó a hűtőteljesítménye.
Ettől eltérően a fali légkondicionáló a külső részt használja ki a hűtésre és csak a lehűtött levegőt engedi a belső térbe. Tehát hatékonyabbak, kevesebb áramot fogyasztanak ugyanolyan nagyságú helyiség hűtésére.

2. Nagyság és tömeg

A hordozható légkondicionálónak ezek a legfontosabb tulajdonságai. Ha akkor fogja használni a légkondicionálót a helyiség hűtésére, amikor ott tartózkodik, mindenképpen ügyeljen a súlyra és a pontosságra. Némelyik nehezebb mobil légkondicionáló el van látva kerekkel, a könnyebbeket kézben is egyszerűen át tudja helyezni.

Ha úgy is tűnik, hogy ezek a paraméterek nem a fali légkondicionálót illetik, ennek az ellenkezője az igaz. Vásárlás előtt vizsgálja meg, hogy van-e elegendő hely a falon, ahová szeretné felszerelni az egységet. Szintén fontos megvizsgálni, hogy a tégla vagy a panel teherbíró képessége elegendő-e arra, hogy elbírja az egész éven át tartó megterhelést, amely több kiló is lehet.

3. Hűtőteljesítmény

A hűtőteljesítmény megmondja, milyen méretű helyiséget képes a légkondicionáló biztonságosan kihűteni, és a mobil légkondicionálóknál ugyanúgy van használva mint a fali légkondicionálóknál. Kínálatunkban többféle teljesítményű modell található – de hogyan lehet megállapítani, hogy milyen erős légkondicionálóra van szükség a lakásban ahhoz, hogy tökéletes hűvös levegő legyen?

Ha ki akarja számítani a szükséges hűtőteljesítményt, először is meg kell határozni a helyiség térfogatát köbméterben (m³). Ezt az értéket a helyiség magasságának, mélységének és szélességének a kiszorzásával kapja meg.

Példa: 2,5 m x 6 m x 5 m = 75 m³

A helyiség térfogatának minden köbméterére kb. 30 – 40 W hűtőteljesítményre lesz szükség.

Példa: 75 m³ x 30 = 2 250 watt 75 m³ x 40 = 3 000 watt

Ebből logikusan az következik, hogy minél nagyobb a helyiség, annál erősebb légkondicionálóra van szükség. Ügyeljünk azonban arra is, hogy ne méretezzük túl a teljesítményt, de ne is becsüljük le.
Ha a légkondicionálójának nem elég nagy a teljesítménye, túl sokáig fog tartani, amíg a megfelelő hőmérsékletűre hűti a levegőt a helyiségben – vagy pedig nem is fogja tudni elérni ezt a hőmérsékletet. Másrészt, ha erősebb légkondicionálója lesz, mint amire szüksége van, nagyon gyorsan le tudja hűteni a levegőt a helyiségben – azonban magas áramfogyasztás, vagyis működési költségek árán.

Ha az Ön számára meghatározó a hűtés gyorsasága, a teljesítményen kívül vizsgálja meg az időzítő funkciót is, vagy válasszon mobil alkalmazással irányított légkondicionálást. Ennek köszönhetően bárhonnét előre bekapcsolhatja a hűtést, ezzel a minimumra csökkenti azt az időt, amikor hazaérkezés után várja, hogy kellemesen hűvös legyen otthon a levegő.

4. Ár

Ebben a pontban vitathatatlanul a mobil légkondicionáló a nyerő. Amíg egy átlagos fali légkondicionáló ára a szerelésel együtt biztosan eléri az 351 000 HUF-t, egy jó minőségű mobil légkondicionálót már ennek az összegnek a feléért is be lehet szerezni. Az átlagos ár 100-tól 105 000 HUF ig összehasonlíthatatlan, azonkívül elég csatlakoztatni az elektromos hálózathoz és megnyitni egy ablakot. Semmi másra nincs szükség, nincs szerelés vagy bonyolult telepítés.

5. Energiafogyasztás

A berendezés villamosenergia-költsége jelentős mértékben függ a modell teljesítményétől. A légkondicionálók a nagy energiafogyasztók közé tartoznak a háztartásban, éppen ezért az össehasonlításnál érdemes megnézni a megadott energiahatékonysági osztályt. Ajánlatunk az A - A+++ energiahatékonysági osztály, mivel ezeknek a berendezéseknek összehasonlíthatatlanul alacsonyabb a villamosenergia-költsége.

A jó energiahatékonysági osztállyal rendelkező berendezések egy óra alatt körülbelül 87 HUF – 105 HUF cent értékben fogyasztanak áramot. A mobil légkondicionálók általában több áramot fogyasztanak, mint a modern split-légkondicionálók, amelyek szilárdan vannak rögzítve. Az alacsonyabb áramfogyasztás kíméli a pénztárcáját és hosszabb távon környezetvédelmi szempontból is megfelelőbb.

Azzal is tud pénzt megtakarítani, ha rendszeresen öszehasonlítja az Ön aktuális áramszolgáltatójának az árait más áramszolgáltatók áraival és kiválasztja a legelőnyösebb ajánlatot.

6. Zajkibocsátás

A zajkibocsátás nyilván a „legkézelfoghatóbb“ tényező, amely hosszú távon nagyon fontos. Számos légkondicionáló berendezés viszonylag hangos lehet és eléri a 65 decibel zajszintet is. A hangképzésért a kompresszor és a ventilátor a felelős, ezeknek a zajkibocsátását az aktuálisan választott teljesítményen kívül befolyásolja a kidolgozás minősége és a forma is. Éppen ezért a Klarstein tervezők számára a csöndes működés elérése az egyik fő cél, amelyen dolgoznak. A Split-berendezések a hordozható légkondicionálókkal összehasonlítva jekletősen csöndesebbek, mivel a motor és a kompresszor kint van.

7. Kiegészítő funkciók

A Klarstein mobil és fali légkondicionálók gyakran többre is képesek, mint a helyiség levegőjének a hűtése. Páramenetesíthetnek vagy ellenkezőleg, párásíthatják a levegőt, lehet fűtési funkciójuk (amely nagyszerű, mint kiegészítő fűtés a téli hónapokon) vagy rendelkezhetnek speciális üzemmóddal is (például alvó üzemmód).

Ha egészséges levegőt szeretne a belső térben, meg kell vizsgálni azt is, hogy a légkondicionáló kiszűri-e a port és a szennyeződéseket a levegőből. A fali és mobil légkondicionálók jobb típusai el vannak látva szűrővel, ennek köszönhetően törődnek az Ön egészségével is.

Ha szeretné minél jobban automatizálni a kényelmet, ajánljuk az olyan légkondicionálót, amely rendelkezik időzítő funkcióval. Ennek köszönhetően képes beállítani a légkondicionáló bekapcsolásának és kikapcsolásának az idejét egész héten, így pénteken gyönyörűen kihűtött levegőjű lakásba érkezhet meg a munkából és szombaton a légkondicionáló már reggeltől kezdve megtartja a kellemes hőmérsékletet. Ezzel a tervezéssel nem csak az Ön élete lesz kényelmesebb, hanem a légkondicionálás is hatékonyabb és takarékosabb lesz.

A legnagyobb újdonság a légkondicionálás terén az alkalmazás általi irányítás, így a hőmérséklet a lakásában bárhonnét valóban állandóan ellenőrzés alatt lesz. Ez a legegyszerűbb módszer, hogy a hőmérséklet pontosan az Ön elképzelése szerint legyen.

8. Szakember tanácsa – légkondicionálás Stiftung Warentest tesztben

Mielőtt személyesen is megtapasztalná a fali és a mobil légkondicionáló használata közötti különbséget, nehéz eldönteni, hogy melyiket is szeretné. Ha meg akarja könnyíteni a választást, fogadja meg a szakember tanácsát.

A Stiftung Warentest nagy idézettségű szakfolyóirat 2018-ban összehasonlította a légkondicionálónak ezt a két csoportját egy független tesztsorozatban. Elsősorban aziránt érdeklődtek, hogy a monoblokk vagy a split légkondicionáló hűt-e jobban. Már a teszt első tíz perce után nagy különbségek mutatkoztak. A tesztelt split-berendezéseknek a hőmérséklet 10 °C-kal való csökkentéséhez körülbelül 10 percre volt szükségük. A monoblokk modellek ugyanezt a hűtést körülbelül 45 – 106 perc alatt érték el.

„Ha a hálószobába szeretne berendezést vásárolni“, ajánlják a tesztelők, a magas szintű hangkibocsátásra való tekintettel döntsön inkább a split berendezés mellett“.

Öszesen 10 légkondicionáló volt tesztelve, mindegyik fajtából 5 modellt teszteltek. A választásnál a tesztelők ügyeltek arra, hogy ugyanolyan teljesítményű berendezéseket vásároljanak.

A tesztekben elsősorban a hűtőteljesítményre öszpontosítottak, ennek az értékelésben 30 százalékos része volt. A tesztelők a hűtőteljesítményt a DIN EN 14511 és DIN EN 14825 specifikáció alapján határozták meg.

A hűtési komfort az értékelésben 20 százalékot kapott. Értékelték a hűtésre szükséges időt a légáramlás érzékelését és a lehűtött levegő elosztódását a helyiségben. Ezen kívül megvizsgálták az ökológiai tulajdonságokat is, azt, hogy hogyan viselkedik a légkondicionáló fűtésnél, az irányítást és a biztonságot.
A tesztelők végülis arra a következtetésre jutottak, hogy a szilárdan rögzített berendezések a mobil berendezésekkel szemben sokkal gyorsabban és takarékosabban hűtik a levegőt. A Stiftung Warentest szerint ezt a pozitív aspektust csupán a valamivel magasabb ár rontja. A magazin ezen kívül még arra is figyelmeztet, hogy ezeket a berendezéseket kizárólag tapasztalt, képzett szakembereknek kell felszerelni. A mobil berendezések esetében a tesztelők főleg az egyszerű használatot értékelték.

fel