Gyümölcsszárítás

Gyümölcsszárítás

A gyümölcsszárítás a konzerválás egészséges és kíméletes módja. A Klarstein márka nagyteljesítményű gyümölcsszárító gépeivel egyszerűen elvégezhető az élelmiszerek feldolgozása. Sőt a praktikus gyümölcsszárítónak hála, még a hagyományos gombaszárítás is könnyen elvégezhető.

Mi mindent lehet szárítni?

A szárítók leggyakrabban gyümölcsök szárítására vannak használva, amelyekből bőségesen van a nyári szezon alatt. Az egészséges szárított alma, körte vagy ananász valódi vitaminbombának számít a hideg téli hónapokban. A gyümölcsökön kívül viszont száríthatunk zöldséget, gombát és fűszernövényeket is. Nem annyira ismert, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szárított hús.

A fűszernövények és a gombák ideális szárítási hőmérséklete 35-40 °C, a gyümölcsöket és a zöldségeket nyugodtan lehet együtt szárítani 50-55 °C-on. A szárított húsnak nevezett csemege pedig körülbelül 70 °C-ot igényel.

Čo všetko sa dá sušiť?

Miért szárítsunk?

A szárítás a romlandó élelmiszerek tartósításának az egyik legősibb módja. Ez valójában a konzerválás természetes formája. Megmarad az élemiszerek vitamintartalma, a rostok és további értékes tápanyagok. A szárított élelmiszerből elpárolog a víz, de a tápértéke megmarad. Ezenfelül ahogy kisebb lesz az élelmiszer, úgy válik intenzívebbé az íze. Ezért van az, hogy a szárított gyümölcs sokszor édesebb mint a friss és ezért jobban ízlik a gyerekeknek. A szárított gyümölcsök fogyasztása hozzátartozik az egészséges életmódhoz és lehetővé teszi a szezonális gyümölcsök fogyasztását a téli hónapokban is. A szárítók gyorsabban és hatékonyabban dehidratálják az élelmiszereket. Nincs szükség arra, hogy a radiátor napokig száradó élemiszerekkel legyen beborítva. A szárító olyan konyhai segédeszköz, amely időt és helyet takarít meg nekünk.

Prečo sušiť?
Élelmiszer Szárítás hőfoka Szárítás ideje
(órában)
Darabok nagysága
Alma 50 °C 5-8 0,5 cm vastagságú szeletek
Ananász 50 °C 9-12 1 cm vastagságú szeletek
Banán 70 °C 6 0,5 cm vastagságú szeletek
Bazsalikom 30-50 °C 6-8 Egész levelek
Szárított marahús 40-50 °C 6-8 Vékony szeletek zsír nélkül
Eper 40-50 °C 7-10 0,5 cm vastagságú szeletek
Cseresznye 50 °C 20 Kimagozva, félbe vágva
Zsálya 35-40 °C 6-8 Egész levelek
Édesburgonya 65 °C 12 2-3 mm vastagságú szeletek megnedvesítve
Szőlő (mag nélkül) 30-50 °C 12 Szőlőszemek egészben
Paradicsom 60-70 °C 7-10 0,5 cm vastagságú szeletek
fel