Hogyan válasszunk aszalógépet

Hogyan válassz gyümölcsszárító gépet?

01. Milyen élelmiszereket és milyen mennyiségben akar szárítani?

Gondolkozzon rajta, mennyit és mit szeretne szárítni. Ha szenvedélyes gombász vagy a fűszernövények nagy kedvelője, gondolkozzon el a szárítandó élelmiszerek mennyiségén. Így könyebben ki tudja választani a megfelelő nagyságú aszalógépet.

02. Aszalógép nagysága

Az aszalógépek különböző nagyságban kaphatóak. A szárítás a szempontjából két tényező maghatározó:
• Szeletek mennyisége • Szárítás teljes területe

Praktikus szempontból azonban magának az aszalógépnek a nagysága is meghatározó lehet. A nagyobbak elég sok helyet foglalnak a konyhában. Van akinek a víkendházába megfelelne a nagyobb méret is, viszont otthon, ahol kisebb a tér és kisebb a szárítás gyakorisága, elég lenne a kisebb aszalógép is. Kereskedelmi célú üzemeltetésre professzionális aszalógépet ajánlunk, amely akár 85 kg gyümölcsöt tud szárítani egyszerre.

Termék Szeletek száma Szárítási terület Tömeg Méret (SZ x M x M)
Master Jerky 24 24 db 107 400 cm2 160 kg 70 x 140 x 88 cm
Fruit Jerky Pro 10 10 db 14 400 cm2 14,1 kg 43,5 x 40,5 x 51,5 cm
Fruitcube 10 db 9 250 cm2 4,2 kg 26 x 40 x 38 cm
Bananarama 6 db 7 482 cm2 3,4 kg 29,5 x 29 x 43,5 cm
Fruitower D 5 db 3 530 cm2 2,8 kg 30 x 30 cm (ØxV)

03. Hőmérséklet szabályozása

A különböző fajta élelmiszereknek a szárítás ideális folyamatához különböző hőmérsékletre van szükságük. A legalacsonyabb hőmérsékleten az egyes gombafajtákat és a fűszernövényeket szárítjuk, valamivel magasabb hőmérsékleten a gyümölcsöket és a zöldségeket, a legmagasabb hőmérsékleten pedig a húsokat és a halat. A hőmérséklet a legolcsóbb aszalógépeken is szabályozható.

Élelmiszer Szárítás hőmérséklete
Gyógynövények és gombák 35-40 °C
Fűszernövények 40-45 °C
Gyümölcs és zöldség 50-55 °C
Hús és halak 70 °C

04. Aszaló formája

Az aszalógépek kétféle alakban vannak gyártva: kör alakú és szögletes lapokkal. A kör alakú aszalógépekre általában érvényes, hogy ha ki akarja venni a legalsó lapot, akkor minden felette levő lapot ki kell emelni. Ha különböző fajta élelmiszerek vannak szárítva egyszerre, amelyeknek különböző a szárítási ideje, akkor ez fölöslegesen munkaigényes lehet. A szögletes alaprajzú aszalógépek kihúzható lapokkal vannak ellátva, amelyek úgy működnek, mint a fiókok. Az egyes lapokkal így könnyebben lehet manipulálni a szárítási folyamat közben is. Némelyik szögletes alakú aszalógépnél az egyes lapok úgy helyezkednek el egymás fölött, mint a kör alakúnál.

05. Teljesítmény

A készülékeknél kulcsfontosságú tényező a teljesítmény. Így van ez az aszalógépeknél is, habár a szezonális kihasználásuknál nem ez a legfontosabb tényező a kiválasztásnál. A Klarstein márkájú aszalógépek 250 W - 1000 W teljesítménnyel rendelkeznek. A gyógynövények szárítására kényelmesen megfelel a 250 W teljesítmény és az 500 W teljesítmény már elégséges minden másfajta élelmiszer szárítására.

A szárításhoz szükséges túlságosan nagy energiafogyasztástól nem kell félni. Az aszalógép átlagos energiaszükséglete körülbelül 0,1 - 0,5 kWh egy adag élemiszer kiszárításához.

Élelmiszer Ideális teljesítmény
Gyógynövények, fűszernövények 250 W
Gyümölcs, zöldség és gombák 500 W
Hús és halak 650 W és több

06. Szárító polcok

Ha különböző fajta és különböző nagyságú élelmiszereket akar egyszerre szárítani, akkor biztosan nagyon hasznosnak fognak bizonyulni a különböző sűrűségű szitával ellátott polcok. Vannak olyan aszalógépek, amelyeknek nem egyformák a lapjai. Például a professzionális Fruit Jerky Pro 10 aszalógép öt ritka szövésű szitából készült lappal rendelkezik (a nyílások nagysága 2,2 x 2,2 cm a nagyobb darab élelmiszerek részére) és a további öt lap kisebb nyílásokkal rendelkezik (0,7 x 0,7 cm az apróbb gyümölcsök vagy gombák részére). Külön ráadás a megvásárolható pótlap abban az esetben, ha az eredeti megsérülne.

07. Szárító lapok anyaga

A szárító lapok műanyagból vagy rozsdamentes acélból vannak készítve. A műanyag lapok könnyebbek, viszont mindig vannak olyanok, akik nem szívesen kombinálják a műanyagokat a hőkezeléssel. Az aszalógépben található lapok azonban nem ártalmas BPA free műanyagból készülnek. Ezenkívül az élelmiszerek szárításánál nincs szükség veszélyesen magas hőmérsékletre. A rozsdamentes acélból készült lapok egészségre nem ártalmas és a konyha számára ideális anyagból készülnek. Jól kezelhetőek, viszont az ilyen lapokkal ellátott aszalógépek viszonylag drágábbak.

08. Időzítővel ellátott aszalógépek

Az időzítő nagy segítséget nyújt az aszalógépeknél. Lehetőséget nyújt beállítani a határidőt, amelynek a letelte után az aszalógép egyszerűen kikapcsol. Így akár éjjel is lehet szárítani az élelmiszereket. Ez némelyik élemiszerfajtánál nagy előnyt jelent, mivel a szárításuk időigényes lehet. Például a hús szárítási ideje több mint 10 óra. Ezzel a praktikus funkcióval az alacsonyabb árkategóriájú Klarstein aszalógépek is rendelkeznek, amelyek akár 13.490 Ft-tól is megvásárolhatóak.

09. Zajkibocsátás

Az aszalógépek nem járulnak hozzá ahhoz, hogy háztartásunk hangosabb legyen. Viszont olyan készülékről van szó, amely több órán át működik és az időzítő funkciónak köszönhetően akár éjszaka is. És ez mindenképpen az az idő, amikor nyugalmat szeretnénk az otthonunkban. Átlagosan az aszalógépek zajkibocsátása nem magasabb mint 20 dB, ami szélcsendes időnek felel meg a természetben.

10. Ár

Nem mindig érvényes, hogy ami drágább, az automatikusan jobb is. Gondolja át, hogy milyen gyakran szeretne gyümölcsöt, zöldséget vagy gombát szárítani. Ha csak pár alkalomról és kisebb mennyiségről van szó, nem éri meg túl nagy és drága termékbe befektetni. Ha szenvedélyes gombász, gazdálkodó vagy az egészséges életmód követője és gyakran szárít élelmiszereket, akkor nyugodtan invesztáljon egy jobb minőségű aszalógépbe.

fel