3 év jótállás 14 napos elállási jog

Hűtés

Hűs levegő a belső terekben – útmutató a megfelelő hűtés kiválasztásához lakásba vagy házba

Habár sokak számára az otthon jelenti azt a helyet, ahová mindig szívesen térünk vissza (például egy egész napos munka után), nem biztos, hogy egy forró nyári napon kellemes a hazaérkezés. A napsütötte szobában egész napon át összegyűlt meleg forró sivataggá képes változtatni a nappalit és mivel kint is meleg van, nem segít a nyitott ablak sem.

Ha az átforrósodott szobát hűvös oázissá szeretnénk változtatni, erre többféle módszer létezik. A léghűtő, ventilátor és légkondicionáló közti különbség nem mindig teljesen egyértelmű, ahogyan a helyes használatuk sem. Szeretné könnyebbé tenni a választást? Ezért készítettük el ezt az egyszerű útmutatót.

Hűtés és légkondicionálás – nem ugyanaz

A forróság ellen két fő módon lehet felvenni a harcot – hűtéssel és légkondicionálással. Ez a két szó elég gyakran fel van cserélve, mégis mindkét szónak más a jelentése.

A hűtés a helyiségben levő levegő fokozatosan történő lehűtését jelenti, vagy pedig az érzékelhető hőmérséklet csökkentését. A jéghűtők vizet vagy jeget használnak, ezzel hűtik a rajtuk keresztülhaladó levegőt. A ventilátor mozgásba hozza a levegőt a helyiségben, ennek köszönhetően hűvösebbnek érezzük a levegőt, pedig a hőmérséklet nem változik.

A légkondicionálás hűvös levegő képzése, amely keveredik a szobában levő meleg levegővel. A légkondicionáló erre kompresszorok és hűtőanyagok rendszerét használja, ennek köszönhetően „elszívják a meleget“ és kiengedik.

A hűtés természetesebb, ezért ezt általában jobban viseljük. Nem kell félni, hogy megfázunk vagy megfájdul a fejünk. De ha a forró nyári napokon kellemes 18°C-ot szeretne elérni, szükség lesz egy rendes teljesítményű légkondicionálásra.

Hűvöset szeretnék – mit választhatok?

Ha a léghűtés mellett döntött, választhat a ventilátorok vagy a léghűtők között. Nézzük meg részletesebben mind a két lehetőséget.

Ventilátorok

Amikor azt halljuk, hogy „ventilátor“, mindenkinek egy nagy légcsavar jut az eszébe, amelyik egy borítóban forog egyik oldalról a másikra. Ezt az évek során bevált, sokak által kedvelt típust állvány ventilátornak nevezzük. Legnagyobb előnye a légáramlás könnyed irányítása és a közvetlen hatás – a hűvösebb levegőt pillanatok alatt érezni lehet. A nagyobb helyiségekben, vagy ha értékes helyet szeretne megtakarítani, fontolóra lehet venni a mennyezeti ventilátort is. Nagyságának és elhelyezésének köszönhetően a nagyobb helyiségekben is megmozgatja a levegőt.

Ezen kívül ma már léteznek centrifugális és oszlop (más néven torony) ventilátorok is. A centrifugális ventilátor olyan, mint az átlagos ventilátor a lakásban, van azonban egy nagy előnye – a levegőt nem egyenesen előre fújja, hanem 90°-os szög alatt, ennek köszönhetően nem keletkezik erős huzat és egyenletesen hűti a helyiséget.

Azonban ha kisebb lakásba keres valamit, vagy nem szeretné, hogy egy nagy ventilátor sok helyet foglaljon el, választhatja az oszlop ventilátort. Ennél a típusnál a légcsavar egy magas hengerben van elrejtve, így csaknem bárhol elhelyezhető. Ezenkívül csöndesebb is és ugyanolyan a hűtési teljesítménye, mint egy átlagos állvány ventilátornak. Modern formatervezésének köszönhetően illik nyitott, tiszta belső terekbe is.

Léghűtők

A ventilátoroktól eltérően, a hordozható léghűtő valóban lehűti a helyiségben a levegőt. Egyszerű elv alapján működik. Meg kell tölteni vízzel vagy még jobb – jéggel és a kis légcsavar a hideg vízen keresztül hajtja a forró levegőt. Ez a levegő egyúttal párásodik és lehűl, ezzel akár több fokkal is képes lehűteni a levegőt a helyiségben. A légkondicionálóval ellentétben a léghűtő környezetbarátabb és energiatakarékosabb, azonban szüség van a víz rendszeres betöltésére. Viszont nem szükséges oldani a meleg levegő tömlővel történő kivezetését.

A Klarstein.sk webáruházban talál önálló léghűtőket, valamint kombinált modelleket, amely úgy működik, mint egy elpárologtató hűtő, de magas hőmérsékletnél bekapcsolja a beépített légkondicionáló egységet és növeli a hűtőteljesítményt.

Számos Klarstein léghűtő rendelkezik LED kijelzővel, távirányítóval vagy időzítővel. Hogy a lehető legkényelmesebb legyen a használatuk a lakásban vagy az irodahelyiségben, több léghűtő rendelkezik állítható alvó üzemmóddal különlegesen csöndes működéssel. Némelyik modellnél van beépített szűrő is, amely tisztítja a levegőt a helyiségben portól, szennyeződésektől és kellemetlen szagoktól.

fel