Gyümölcs szárítók
Akár gyors és egészséges rágcsálnivalókat szeretne készíteni, akár a téli időszakra készletezni a kamráját, az élelmiszer-dehidratáló hasznos eszköz minden konyhában.
A szárítás előtt feltétlenül olvassa el az elkészítendő étel típusára vonatkozó ajánlásokat, hogy a szárítási hőmérsékletet megfelelően tudja beállítani. Az általunk megszokott ételek, amelyeket szárítani szoktunk, a gyümölcs, a zöldség és a hús. Ne feledje azonban, hogy nem minden élelmiszer alkalmas szárításra. Az ételszárító használata során mindig gondosan kövesse a gyártó utasításait, és tartsa be az összes biztonsági óvintézkedést.
Tudta, hogy a boltban vásárolt aszalt gyümölcsök nem olyan egészségesek, mint amilyennek látszanak?
Ahhoz, hogy az aszalt gyümölcsök a lehető legtovább elálljanak az üzletláncokban, a gyártók sok cukrot és kén-dioxidot adnak hozzá. Könnyen előfordulhat, hogy a megvásárolt aszalt gyümölcs elfogyasztása után puffadás jelentkezik. Az otthoni gyümölcsszárítók ezért nagyszerű megoldást jelentenek, mivel Ön irányítja a gyümölcs szárítási folyamatát.
A gyümölcsszárító előnyei
- A szárított élelmiszerek megőrzik a gyümölcs valódi ízét és a rengeteg tápanyagot
- A gyümölcsszárítóban nemcsak gyümölcsöket, hanem más típusú élelmiszereket, például zöldségeket, gombát és húst is készíthet.
- A gyümölcsszárítók több hónappal meghosszabbíthatják az élelmiszerek eltarthatóságát.
- Gyümölcsszárítóval a megmaradt gyümölcsöket vagy zöldségeket is felhasználhatja.
- A szárított élelmiszerek "rehidratálhatók" is, például levesekhez vagy mártásokhoz adva.
- Akár gyümölcsdarabokat, akár zöldségchipset szeretne készíteni, a gyümölcsszárítókkal rugalmasan elkészítheti a szárított ételeket, pontosan úgy, ahogyan szeretné.
- A gyümölcsszárítók használata egyszerű. Egyszerűen állítsa be a hőmérsékletet, és hagyja a szárítót futni, amíg az étel elkészül. Az egyes élelmiszerek szárítási ideje az élelmiszer víztartalmától és a szeletek vastagságától függ.
Hogyan kell szárítani a gyümölcsöt?
- Először alaposan mossa meg a gyümölcsöt.
- Ha a gyümölcsnek magja vagy magvai vannak, távolítsa el azokat. Tisztítsa meg a szárát is.
- A gyümölcsöt vágja vékony karikákra vagy szeletekre.
- Helyezze a gyümölcsöket a szárító tálcáira/rácsaira egy rétegben.
- A szárítási folyamat során javasoljuk, hogy 6-8 óránként ellenőrizze a gyümölcsöt. A kisebb gyümölcsök gyorsabban kiszáradnak, mint a nagyobbak. A szárítással a gyümölcs térfogata is csökken, így fokozatosan több gyümölcsöt helyezhet a rácsra.
- Ha nem biztos benne, hogy a gyümölcs készen van-e, egyszerűen kapcsolja ki a szárítót, várjon fél órát, amíg a gyümölcs kihűl, és kóstolja meg.