Kosaram
A kosara üres. Kezdjen el vásárolni, hogy megtöltse kedvenc termékeivel!
emptycart
3 év jótállás 14 napos elállási jog

Egy kis borászati tudomány a Klarstein-től

Útmutató a borok világába

Vörös, fehér és rozé – ezt még a laikusok is meg tudják különböztetni. De mi a különbség a pezsgőbor és a habzóbor között, és hogy a prosecco valójában pezsgő-e? Mi ezt most elmagyarázzuk!

Fehérbor

A fehér bor előállítására kizárólag fehér szőlőt használnak. A fehérbor az egyik legnépszerűbb bor a világon, és az összes bor termelésének csaknem a felét teszi ki világszerte. Ez a fajta bor leggyakrabban fiatal borként fogyasztják, és friss, gyümölcsös ízéről ismert, magasabb savtartalommal. Ismert szőlőfajták például a Rizling, a Sauvignonblanc vagy a Weißburgunder.

Vörösbor

A vörösbor előállításához - amint azt a név és a szín is mondja - kizárólag a vörös szőlőt használják. A bor színe a gyümölcs héjából származik, tehát a musttal együtt érlelik. A szín intenzitása és a tannin tartalma meghatározza azt az időtartamot, amely alatt a gyümölcs héja és a must érintkeznek. Ez az időtartam lehet néhány nap (a könnyebb vörös borok esetében), vagy akár két hét is (a nehezebb borok esetében). A borokat fahordóban érlelik, ahol balzsamos árnyalatok alakulnak ki. A vörösbor-szőlőfajták ismert fajtái a Merlot, Cabernetsauvignon, Tempranillo, Pinotnoir és Sangiovese.

Rozé

Azzal a tévhittel szemben, hogy a rózsabort vörös és fehér szőlő keverésével állítják elő, csak a vörös szőlőből készül a rozé. Sápadt vörös szín alakul ki, mivel a héjat nagyon hamar elválasztják a musttól, így kevés vörös pigment szabadul fel. Csak a rózsaszín pezsgőt készítik a fehér és a sötét szőlő keverésével. Az Európai Unióban tilos a fehér és a vörös bor keverése a rozé előállításához. A Spätburgunder, a Tempranillo és a Pinotage, valamint a Shiraz és a Cabernetsauvignon szőlőültetvényeket leggyakrabban rozébor előállításához használják.

Habzóbor

A habzóborokhoz és a fél pezsgőborokhoz a szén-dioxidot mesterségesen juttatják. Ez gyakran az a szén-dioxid, amely az erjedés során kiszivárgott. Olaszországban ezeket a borokat "frizzante" -nak, Franciaországban "perlant" -nak nevezik. A habzóborok csak enyhén szénsavasak 1 és 2,5 bar nyomással rendelkeznek, az olaszországi borfajták ismert képviselője a prosecco sok egyszerű típusa. Az alkoholtartalom körülbelül 7 százalék.

Pezsgőbor

A pezsgőbor alapborból készül, amelynek alkoholtartalma viszonylag alacsony. Mivel a palackban erjed a pezsgőbor, így természetes módon szén-dioxid és legalább 10% alkoholtartalom keletkezik. Annak érdekében, hogy a palack ellenálljon a legalább 3 bar nyomásnak, ezért annak különösen vastagnak kell lennie. A közismert pezsgőbor, a pezsgő csak a francia Champagne régióban állítható elő. Gyakran hasonlítják össze a pezsgőbort a Sekt-tel. A valódi német Sekt-et azonban német állóborból kell elkészíteni, hogy ilyen megnevezést kapjon.

Édes bor

Az édes borokat részben vagy egészben olyan szőlőből készítik, amelyet nemes penész fertőzött, és már kevesebb nedvességet tartalmaz a szőlőszem. Ezért kevesebb levet bocsátanak ki, mint a normál világos vagy sötét szőlőt. Koncentrált édes borok előállításához sokkal több szőlőre van szükség, ami tükröződik a magasabb áron is. A leghíresebb nemes édes borok között szerepel a magyar Tokaji és a francia Châteaud'Yquem.

Likőrbor

Ha a bor több mint 15% alkoholt tartalmaz, akkor automatikusan a likőrborok közé soroljuk azt. A magas alkoholtartalmat vagy az érett szőlő feldolgozásával, vagy a felhasznált alapanyag dúsításával érik el, azaz alkohollal dúsítják, például bor-alkohollal vagy brandy-vel gazdagítják. Ez megállítja az erjedést, és több cukor marad a szőlőben. Különösen híresek a Banyuls, a Marsala, a Madeira, a Port és a Sherry.

fel