Kosaram
A kosara üres. Kezdjen el vásárolni, hogy megtöltse kedvenc termékeivel!
emptycart
3 év jótállás 14 napos elállási jog

Tippek a borkedvelők számára

Hasznos trükkök minden helyzetben

A tökéletes borélvezet érdekében nem csak a megfelelő tárolásra van szükség. A bor kedvelőinek szánt kis áttekintésben a legforróbb tippeket találja a megfelelő borospohár, a megfelelő hőmérséklet megválasztásához és hogy melyik borhoz melyik borospohár illik.

1. tipp: A vörösbor és a hal soha nem illenek össze? Nem igaz!

Sokan követik azt az alapszabályt, miszerint a vörösbor húshoz, a fehérbor pedig halhoz fogyasztható. Ha a húst grillezzük, pörköljük vagy sütjük, akkor a kapott pörkölt aromák különösen jól harmonizálódnak az erős vörösborok tanninjával. Nem igazán illik ez a bor a halhoz. De vannak kivételek: ha a halat grillezzük, akkor fontolóra vehetjük az alacsonyabb tannintartalmú vörösbort is. Ha szalonnába göngyölve süt halat, akkor is választhat vörösbort, főleg ha sült burgonyával, céklával vagy gombával tálalja.

2. Tipp: Megfelelő hőmérsékleten fogyasztani

A vörösborhoz jobban illik a tulipán formájú borospohár széles kehellyel. Teret enged az italnak és szépen vezeti az illatot. A könnyű gyümölcsös borok, például a Dornfelder vagy a Chianti, így jól kibontakozhatnak. A tanninban gazdag borok, mint például a Bordeaux, Barolo, Merlot vagy Cabernet Sauvignon, több oxigénre van szükségük, hogy teljes ízüket kifejlesszék, így még nagyobb, szélesebb borospohár ajánlott (az ún. bordói pohár).

3. tipp: A megfelelő borospohár kiválasztása

Vörösbor

A vörösborhoz jobban illik a tulipán formájú borospohár széles kehellyel. Teret enged az italnak és szépen vezeti az illatot. A könnyű gyümölcsös borok, például a Dornfelder vagy a Chianti, így jól kibontakozhatnak. A tanninban gazdag borok, mint például a Bordeaux, Barolo, Merlot vagy Cabernet Sauvignon, több oxigénre van szükségük, hogy teljes ízüket kifejlesszék, így még nagyobb, szélesebb borospohár ajánlott (az ún. bordói pohár).

Fehérbor és Rozé

Fehér vagy rozé borokhoz szűkebb és kisebb poharakra lesz szüksége, mint a vörösborhoz. Így az ízek jobban összetartanak és kifejlődnek a szájban és az orrban. Ezeknek a boroknak kevesebb levegőre van szükségük, mint a vörösboroknak, így nincs szükség dekantálásra. Ezek a poharak olyan boroknál használhatók, mint például a Pinot Blanc vagy a PinotGris, a Riesling, a Sauvignon Blanc vagy a Silvaner.

Habzóborok

Az habzóborokhoz az úgynevezett fuvola ajánlott. Sokkal hosszabbak és keskenyebbek, mint a vörös vagy fehér borospoharak. A szén-dioxid hosszabb ideig fennmarad, így biztosítva a szénsavas fogyasztási élvezetet. Az elegáns megjelenésű pezsgőkelyhek nem ajánlottak, mivel a széndioxid gyorsabban távozik egy nagy nyíláson keresztül, és a pezsgő gyorsan szénsavmentessé válik.

4. Tipp: adieu a borfoltoknak

Nem egy mítosz, hogy a só segít eltávolítani a vörösbor okozta foltokat! Ez az otthoni gyógyszer segíthet különösen olyan szöveteknél, amelyeket nem lehet könnyen mosni, például a kanapén található kárpitszöveteknél. Csak hagyja, hogy a sót magába szívja az anyag, majd pórszívózza le. Ezután tegyen a foltra borotvahabot, és néhány óra múlva tiszta vízzel tisztítsa le.

fel