Kézikönyv páraelszívókhoz

Tiszta levegő!

A Klarstein kínálatában nagy mennyiségben találhatóak a legkülönbözőbb páraelszívók, úgyhogy szükség lehet egy kis útmutatásra. Nincs semmi probléma sem – páraelszívókkal kapcsolatos kézikönyvünkben felelünk minden praktikus házi kisegítőnkkel kapcsolatos kérdésre. Fedezzen fel számos érdekes információt a különböző fajta páraelszívóktól kezdve, karbantartási tippeken át, egészen a páraelvezetővel rendelkező vagy recirkulációs üzemmódban működő páraelszívók közötti különbségekig és előnyökig.

Szekrény alatti páraelszívók

C

UW60SF páraelszívó
ezüst, 13,5 cm, 50 cm

Ugrás a termékre

A szekrény alatti páraelszívók általában kisebbek és kompaktabbak, ez főleg a szerelésnél és a telepítésnél szerencsés. Minden probléma nélkül fel lehet szerelni a konyhasorban levő szekrény alá, amely a főzőfelület felett található. Így nincs szükség semmilyen átépítési munkálatra sem.

C

UW60BL páraelszívó
fekete, 60 cm, 8,4 cm

Ugrás a termékre

C

Purista páraelszívó
ezüst, 60 cm, 15 cm

Ugrás a termékre

UW60SF, UW60BL szekrény alatti páraelszívóink, valamint a Purista tökéletesen megfelel kisebb és közepes méretű konyhákba. Akár három köbméter levegőt kicserél egy óra alatt, úgyhogy tökéletes segítőtárs a főzésnél a kisebb háztartásokban!

Fali páraelszívók

A fali páraelszívó és a szekrény alatti páraelszívó közötti különbség erősen szembetűnő. A fali páraelszívó a főzőfelület feletti falra van felszerelve, itt szívja el a keletkező gőzöket és vezeti el zárt körfolyamaton át ki a konyhából.

B

Zola páraelszívó
ezüst, 90 cm, 50 cm

Ugrás a termékre

B

Zarah páraelszívó
ezüst, 60 cm, 33,5 cm

Ugrás a termékre

B

TR90WS páraelszívó
ezüst, 90 cm, 87 cm

Ugrás a termékre

ÖSSZES PÁRAELSZÍVÓ
EGYSZERRE

Böngésszen most

Átalakítható fali páraelszívók

Az átalakítható fali páraelszívót bővítéssel át lehet alakítani elszívott levegő működtetéséből recilkulációs működésre. Ennek főleg télen van jelentős előnye. A felmelegedett értékes levegőt beszívja a páraelszívó és kiengedi a hideg levegőt.

C

Lumio Primo retro páraelszívó
fekete, 30 cm, 50 cm

Ugrás a termékre

A Klarstein átalakítható páraelszívókat aktívszén szűrő segítségével és egy beállítással gyorsan át tudja változtatni az elhasznált levegő elszívásából recirkulációs működésre. Ezután a helyzettől függően tetszőlegesen tudja változtatni az üzemmódot.

C

Lumio retro páraelszívó
pezsgő, 60 cm, 30 cm

Ugrás a termékre

B

Lorea 60 páraelszívó
fekete, 60 cm, 61 cm

Ugrás a termékre

Fontos információk a páraelszívó vásárlásánál

1. Hogyan működnek a páraelszívók

A főzés, sütés, befőzés és még sok más, azokhoz a kulináris tevékenységekhez tartozik, amelyet a konyhában végzünk és amely során mint melléktermék, gőz és ételszag keletkezik. A szagon kívül a kipárolgás gyakran zsírrészecskéket is tartalmaz, amelyek a levegőben keringenek. Ez a kombináció problémát jelenthet az olyan háztartásokban, ahol nincs páraelszívó. Ha ezzel nincs foglalkozva, a zsíros üledék megtelepszik a berendezésen, bútoron és minden más felületen – negatív következményekkel. Az összetett zsíros bevonatokat és a kellemetlen szagokat nagyon nehéz eltávolítani. Hogy ez ne következzen be, páraelszívót kell telepíteni a konyhába. Ebben kicserélődik a levegő, ami tiszta levegőt eredményez.

A páraelszívók két típusát különböztetjük meg:

a) páraelszívó levegő keringetésével

A recirkulációs páraelszívóknál közvetett levegő cseréről van szó. Ez azt jelenti, hogy a helyiségből beszívott levegő ugyanabba a helyiségbe van visszaengedve. A levegő sikeres cseréjéről az aktívszén szűrő és a zsírszűrő gondoskodik. Az aktívszén szűrőnek az a pozitív tulajdonsága, hogy nagyon jó szagelnyelő képességgel rendelkezik. A zsírszűrőn megragadnak a zsírrészecskék. A levegő beszívása és kiengedése ugyanabban a lépésben történik.

b) páraelszívó az elhasznált levegő elszívásával

A páraelszívóknál az elhasznált levegő elszívásával a levegő közvetlen cseréjéről van szó. Azok a páraelszívók, amelyek elszívják az elhasznált levegőt, a már meglevő szellőzőaknára vannak szerelve a konyhában, ezen a szellőzőaknán keresztül van kivezetve az elhasznált levegő és az új, friss levegő a konyhába légbevezetéssel van bejuttatva. Ennél a levegőcserénél nem okoznak gondot a kellemetlen szagok, ezek a páraelszívók maximum rendelkeznek zsírszűrővel, mivel a zsíros bevonat állandó problémát jelent a szellőzőaknákban is.

2. Milyen páraelszívóra van szükség az én konyhámban?

A levegő elvezetésén kívül fontos az a kérdés is, hogy milyen nagy az a konyha, amelyikbe a páraelszívót telepítjük. Azért, mert ez közvetlen összefüggésben van a szükséges teljesítménnyel.

Nem kellene túl nagy páraelszívót választani. Összpontosítson a lehetséges óránkénti légáramlásra, amikor a páraelszívó a legmagasabb fokozaton dolgozik. Először számítsa ki a konyhában levő levegő térfogatát a terület és a mennyezet magassága alapján. Ideális esetben érvényes az a szabály, hogy az elhasználódott levegőnek egy óra alatt nyolcszor kell a szűrőn átmennie, hogy megtisztuljon a szagoktól és a zsiradéktól. Ha figyelembe vesszük ezt az alapszabályt, az egy óra alatt szükséges teljesítményt a következő képlet szerint tudjuk kiszámítani:

konyha területe m²-ben * mennyezet magassága m-ben * 8 = teljesítmény m³-ben egy óra alatt

Példa: egy 20 m² területű és 2,5 m magasságú konyhába felelősségteljesen olyan páraelszívóra van szükség, amely egy óra alatt akár 400 m³ levegő átszűrésére képes.

Ugyanúgy figyelembe kell venni a főzőfelület szélességét is, ehhez kell hozzá illeszteni a páraelszívó szélességét. A 75 cm széles főzőfelülethez a 90 cm széles páraelszívót ajánljuk. A 90 cm széles főzőfelület fölé a 120 cm széles páraelszívó a megfelelő. A túlnyúlást azzal tudjuk megmagyarázni, hogy a főzés során keletkezett gőzök nemcsak függőlegesen felfelé távoznak, hanem szivárognak oldalra is. Hogy hatékonyan legyenek elfogva a kipárolgások, szükséges, hogy a páraelszívó túlnyúljon a főzőfelületen.

Páraelszívó szabad hellyel a fej részére

Új trend a páraelszívóknál a fej részére szabadon hagyott hellyel rendelkező páraelszívó. Ezeknek ferde formája van és nemcsak optikailag érdekesek, hanem új kinézetet is adnak a konyhasornak. Első ránézésre nem is mondaná, hogy páraelszívóról van szó, mivel nem látható semmilyen zsírszűrő sem. A levegő beszívódik és a szerkezetben levő résen keresztül egyúttal át van szűrve. Ezzel a módszerrel a szűrőket még egyszerűbben lehet tisztítani, mint az átlagos modelleknél.

A fej részére szabad hellyel rendelkező páraelszívóknál nem áll fenn az a veszély, hogy beleüti a fejét, habár a főzőfelület felett helyezkednek el, de mindenképpen úgy, hogy az kényelmes legyen a felhasználó részére. Főleg a magasabb termetű személyek tudják értékelni azt a fej részére szabadon hagyott hellyel rendelkező páraelszívót.

Átalakítható páraelszívó

Ugyanúgy, mint az elszívós páraelszívónak, a recirkulációs páraelszívónak is megvannak a maga előnyei – ennek a kettőnek a kombinációjával tökéletes megoldáshoz jut. Itt azokra az elszívós páraelszívókra gondolunk, amelyek bővítéssel (általában aktívszén szűrővel) minden probléma nélkül átalakíthatóak keringetősre és viszont. Így a páraelszívó hátránya télen az előnyére változik át. A radiátor által felmelegített levegő a lakásban marad.

3. Páraelszívók karbantartása & szervízelése

A páraelszívó részeinek mérsékelt az elhasználódási foka, azonban nem kell megvárni az utolsó pillanatot, hogy rendbetegyük őket. A páraelszívó külső és belső felületeit rendszeresen kell tisztítani függetlenül attól, hogy milyen gyakran van használva – mert ezeken is megtelepedhetnek a zsírrészecskék.

A zsírszűrőket rendszeres időközökben kell tisztítani vagy cserélni. Ha ezt nem teszi meg, csökken a páraelszívó elszívó teljesítménye, ezenkívül még az a veszély is fenyeget, hogy meggyulladhat a zsíros bevonat a szűrőn. Legalább egyszer egy hónapban el kell végezni az alapos tisztítást.

Az aktívszén szűrővel ellátott páraelszívóknál szintén rendszeres időközökben kell cserélni a szűrőt. Mivel ezeknek a fő feladata a szagok kiszűrése, a csere intervalluma nem kell, hogy olyan gyakori legyen, mint a zsírszűrőnél.

Világítás szempontjából két lehetőség között lehet választani. Halogén vagy LED dióda megvilágítás. A LED lámpa takarékosabb mint a halogén lámpa, viszont magasabb a beszerzési ára.

Természetesen kínálatunkban megtalál minden szükséges tartozékot, amely a páraelszívóhoz kell, lámpát, cserélhető szűrőket, valamint az átalakításhoz szükséges modulokat is.

fel