Útmutató a légkondicionálókhoz:
Tesztek és összehasonlítások

A légkondicionálók különböző méretűek és kivitelűek. Az, hogy melyik berendezés a legmegfelelőbb az otthona számára, számos tényezőtől függ. Megmutatjuk, hogy mire kell figyelnie a választás során, hogyan kell kiválasztani a megfelelő méretet, és hogy milyen részletek játszanak fontos szerepet az összehasonlítás során.

A különféle légkondicionálók tulajdonságai és különbségei

Ha a saját lakásunkban való tartózkodás hatalmas terhet jelent a forró nyári hónapok alatt, akkor sokan elkezdenek gondolkodni egy légkondicionáló vásárlásán. A légkondicionálók széles választéka áll rendelkezésünkre, a hordozható kompakt légkondicionálóktól kezdve a léghűtőkön és az egyszerű ventilátorokon keresztül egészen a lakásba vagy a házba rögzített/beépített légkondicionálókig. Ennek megfelelően kihívást jelenthet egy adott modell kiválasztása. Első sorban az Ön egyéni igényeinek a teljesítése a fontos. A készülék típusától függően számos további funkciót tartalmaznak az egyes modellek, például tisztítást, párásítást vagy fűtést a téli hónapokban.

Az eszköz típusától függően különböznek egymástól a működésük szerint is, így nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik modell a legjobb. Bizonyos tényezők mindig döntőek maradnak, mint például az Ön egyedi igényeinek a teljesítése, illetve a rendelkezésre álló költségvetés. A döntés megkönnyítése érdekében az alábbiakban átfogó képet nyújtunk Önnek a különféle légkondicionálók előnyeiről és hátrányairól, és egyidejűleg elmagyarázzuk azok működését és funkcióit.

Ventilátorok - egyszerűek, de hatékonyak

Der Erfrischungssturm: Mit dem Klarstein Silent Storm Standventilator ist für das perfekte Raumklima gesorgt!

Termék tipp

SilentStorm álló ventilátor

5 üzemmóddal és 10 választható sebességgel a SilentStorm frissítő szellőt kínál alacsony zajszint mellett.

 • Rendkívül csendes: 32 dB zajszint működéssel olyan csendes, mintha suttogna
 • Rugalmas: állítható magasság és billenthető propeller, bekacsolható forgó mozgás
Ugrás a termékre

Mit nem adnánk egy kellemes szellőért a forró nyári napon? Ha úgy találja, hogy az irodában vagy az otthonában a levegő egyszerűen mozdulatlanul áll, ilyen esetben segíthetnek a ventilátorok. A rotor lapátok segítségével kellemes légáramlást hoz létre a ventilátor, és ha egy ablak elé helyezi azt, akkor elősegítheti a levegő cseréjét olyan helyiségekben, ahol fülledt a levegő. A hordozható légkondicionálókkal vagy léghűtőkkel szemben nincs beépített hűtési mechanizmusuk, mint például egy víztartály vagy hűtőakkumulátorok. A hűtés csak a levegő áramlásával történik.

  Előnyök

 • Kis helységben is elférnek
 • Egyszerű működés
 • Olcsóbb, mint a rögzített/beépített eszközök
 • Hordozható

  Hátrányok

 • Korlátozott hatókör
 • Nem csökkenti a levegő hőmérsékletét

Léghűtők- kompakt légkondicionálók tömlőcső nélkül

Das 4-in-1 Klimagerät Skyscraper Ice von Klarstein überragt optisch und leistungstechnisch seine Kollegen und bringt frische Luft in deine Räume.

Termék tipp

SkyscraperIce 4 az 1-ben léghűtő

A Skyscraper valóban sokoldalú: ventilátorként működik, miközben hűti, párásítja és ionizálja a levegőt.

 • Hűtés a 6 literes víztartálynak köszönhetően
 • Levegő ionizálása a kellemetlen szagok és kórokozók eltávolítására
Ugrás a termékre

A hőmérséklet emelkedik, Ön viszont szeretne lehűlni? A hordozható légkondicionálók különböző fajtái léteznek. Sok fogyasztó tömlő nélküli készüléket keres, és ugyanakkor nem akar hűtőközeget sem használni. A kompakt léghűtő érdekes alternatíva a ventilátorokkal, a mini légkondicionálókkal és az osztott/split légkondicionálókkal szemben. Teljes egészében energiaigényes hűtőkör nélkül működik, hűtőközeg és kompresszor nélkül.

A helyiség levegő hőmérsékletének csökkentése a hideg párolgás fizikai alapelvén történik. A léghűtő a ventilátor elvén készült: a légáram hűtése a víz elpárolgásának természetes elvén zajlik: a három az egyben léghűtő hátulról meleg levegőt szív be, és átvezeti azt a párologtatón. A víz elvezeti a levegőből a hőt, és a kilépő levegő áramlása hűvösebb lesz. Ez minden tevékenység során felfrissülést nyújt a testnek. A levegőt kellemes páratartalom is gazdagítja, amely megkönnyebbülést biztosít a forró nyári napokon vagy télen a száraz, fűtött levegőnél. Rendszeresen újra kell tölteni a víztartályt. Ezenkívül hűtő elemeket vagy jégkockát is használhat a víztartályban a jobb felfrissülés érdekében. Különösen az allergiások számára a léghűtő nagyon praktikus, főleg ha beépített légszűrővel is rendelkezik.

  Előnyök

 • Kis helységben is elférnek
 • Egyszerű működés
 • Olcsóbb, mint a rögzített/beépített eszközök
 • Hordozható

  Hátrányok

 • Nem csökkenti a levegő hőmérsékletét
 • Nem alkalmas magas páratartalmú régiókban
 • Korlátozott hatókör

Hordozható légkondicionáló berendezések egyszerű használatra

Die Klarstein Pure Blizzard 3 2G Klimaanlage sorgt für klare, gekühlte Raumluft an heißen Sommertagen

Termék tipp

PureBlizzard 3 2G 3 az 1-ben légkondicionáló

A forró nyári napok során a PureBlizzard tiszta, hűvös levegőt teremt a szobában, illetve a ventilátor és a páramentesítő segítségével kellemes klímát biztosít a helyiségben.

 • 3 az 1-ben készülék: légkondicionáló, páramentesítő és ventilátor
 • Levegő kimenet a tömlőcsövön keresztül: ablaktömítésekkel együtt szállítjuk
Ugrás a termékre

A Monoblock nevet is használják erre a változatra. Beszívja a meleg levegőt, és egy kompresszor segítségével a készülékbe beépített hűtőkörön keresztül vezeti át. Ott lehűl, és végül hűvös levegőáramként kerül vissza a helyiségbe. A beszívott meleg levegőt ezután egy tömlőcső segítségével vezeti ki a szabadba.

A légszívóhoz hasonlóan a tömlőt könnyedén ki lehet vezetni egy félig nyitott ablakon keresztül. A készüléket általában megfelelő szerelési anyaggal és tömítésekkel együtt szállítjuk, amelyekkel a tömlő megbízhatóan az ablakra szerelhető. Az ilyen típusú berendezéseknél kiterjedt építési munkák nem szükségesek. Az a tény, hogy könnyen mozgathatja és másik helyiségbe viheti a hordozható klímaberendezést, döntő előnyt jelent.

  Előnyök

 • Kis helységben is elférnek
 • Egyszerű telepítés ajtóra vagy ablakra
 • Olcsóbb, mint a rögzített/beépített eszközök
 • A levegő hőmérsékletének hatékony csökkentése

  Hátrányok

 • Szükséges elhelyezni ablak vagy ajtó közelében
 • Nagyobb áramfogyasztás hosszú távú üzemeltetésnél
 • Nem alkalmas alacsony páratartalmú régiókban

Hogyan működik a split/osztott légkondicionáló?

Mit der leistungsstarken und umweltschonenden Klarstein Windwaker Eco Split-Klimaanlage dank vieler Einstellungsmöglichkeiten jederzeit ein perfektes Raumklima

Termék tipp

WindwakerEco osztott légkondicionáló

Ideális klíma viszonyok otthon a saját lakásában: az A ++ / A + energiahatékonysági osztályú, 610 m³ / óra légáramlással és öt különféle üzemmóddal rendelkező WindwakerEco osztott légkondicionáló ezt lehetővé teszi.

 • A hőmérséklet beállítása 16 és 30 ° C között
 • Energiahatékonysági osztály hűtési üzemmódban: A ++ / fűtési üzemmód: A +
Ugrás a termékre

Ez a változat két berendezésből áll, egy belsőből és egy külsőből. A belső egység beszívja a levegőt a helyiségből, majd szűri és lehűti azt. A másik egység kívül található, és tartalmaz egy hűtőkompresszort. Mindkét egység szilárdan van felszerelve és tömlőcsővel van összekötve. Ennek a változatnak a fő előnye a csendes működés, mivel a zajos kompresszor kívül található. Sok osztott légkondicionáló tartalmaz fordított funkciót is, amely télen lehetővé teszi, hogy fűtésként használjuk a készüléket. Magát az összeszerelést tapasztalt szakemberre kell hagynia.

  Előnyök

 • Két részből álló működési elv = megnövelt hűtési teljesítmény
 • Alacsony zajszint a helyiségekben
 • A helyiség hőmérséklete állandó szinten jól fenntartható
 • Gyakran fordított funkcióval is rendelkeznek = fűtésre lehet használni

  Hátrányok

 • Professzionális telepítés szükséges, szakemberek által
 • Magasabb beszerzési költségek, mint a hordozható légkondicionálóknál
 • Magasabb energiaköltségek, ha fűtésként használjuk

A (hordozható) légkondicionáló berendezések hűtési teljesítményének kiszámítása.

Egy új légkondicionáló vásárlásánál a hűtési teljesítmény fontos tényező. A különféle modellek összehasonlítása azt mutatja, hogy a teljesítmény nagyon eltérő lehet. Az üzemeltetési költségeket befolyásolja az, hogy a készülék egy időegység alatt mekkora hőenergiát vezet el. Ezenkívül döntő jelentőségű az is, hogy a kiválasztott berendezés optimális-e az adott helyiség méretéhez. Egyrészt az alulméretezett készülék nem képes kielégítően lehűteni a levegőt a helyiségben, másrészt, a túlméretezett berendezés sem ajánlott. Két mérési egység fontos a hűtési kapacitás szempontjából: BTU és (kilo) watt.

A BTU a British ThermalUnit (Brit hőenergia), a klímaberendezéseknél pedig jelzi teljesítményüket (óránként). Használja ezt az egyenletet a helyiség méretének megfelelő hűtési kapacitás kiszámításához: szorozza a szoba területét négyzetméterben 60 wattal (jó hőszigetelés és gyenge napfény esetén) és 100 wattal (gyenge hőszigetelés és erős napfény esetén). Példa:

20 m² x 100 W = 2000 W

(1000 W = 1 kW = 3412,14 BTU)

Tehát egy 20 négyzetméteres, gyenge szigetelésű és erősen napfényes helyiségben 2 kW-os és 6800 BTU / óra hűtőteljesítményű készülékre van szükség.

A hőszigetelés és a napfény mellett az emberek száma és a helyiség műszaki felszerelése is befolyásolja a megfelelő légkondicionáló teljesítményt. Adjon hozzá további mintegy 250 wattot személyenként, valamint a szobában lévő összes készülék teljesítményét wattban. A készülékek energiafogyasztását a használati útmutatóban vagy a típustáblán találja meg.

Ennek eredményeként nagyobb hatékonyságú berendezésekre van szüksége a nagyobb helyiségekben a hatékony hűtés elérése érdekében. Kisebb helyiségekben, amelyeket csak szórványosan használ, használjon hordozható légkondicionálót tömlőcsővel (tömlőcső nélkül már nem léteznek). Rögzített/beépített készülék tökéletesek a hálószobába, de a költségek gyakran magasabbak.

A légkondicionálók összehasonlítása - maradjon cool a megfelelő klímaberendezéssel


Ventilátorok Léghűtők Hordozható légkondicionálók Osztott/Split légkondicionálók
A hűtés módja A légáramlásnak köszönhetően a ventilátor kellemes felüdülést kínál a forró nyári napokon. Segít szabályozni a test hőmérsékletét, és így hűtési hatást vált ki, annak ellenére, hogy a helyiség hőmérséklete nem csökken. A léghűtő meleg levegőt szív be, elpárologtatja a vizet, és ezáltal lehűti a készülékből kiáramló levegőt. Ez biztosítja a test közvetlen és kellemes hűtését, annak ellenére, hogy a helyiség levegő hőmérséklete nem csökken jelentősen. A hordozható légkondicionáló biztosítja a szoba kellemes hűtését. A meleg nyári levegőt egy hűtőszekrényhez hasonló kompresszor szívja be és hűti le. A meleg levegőt egy tömlőcső segítségével vezeti ki. Az osztott légkondicionáló hűtőközeget használ a szobahőmérséklet csökkentésére. Az osztott légkondicionáló belső egysége meleg levegőt szív be a helyiségből, és ezáltal a hűtőközeg elpárolog. Ezt továbbítja egy kültéri egységbe, amely a meleg levegőt a kinti környezeti levegőbe vezeti. A meleg levegő átadásával a hűtőközeg ismét cseppfolyósodik, és visszavezetődik a beltéri egységbe. Ez a ciklus addig ismétlődik, amíg el nem éri a kívánt szobahőmérsékletet.
Súly A ventilátorok súlya (típustól függően) 1-8 kg tartományban van. A léghűtők súlya 6-10 kg. A monoblokk tömege 10-30 kg. A kültéri és a beltéri berendezés súlya együtt kb. 50 kg, míg a kültéri egység súlya körülbelül 40 kg, a beltéri egység pedig körülbelül 10 kg.
Hűtőteljesítmény és a helyiség mérete Nincs közvetlen szobahőmérsékleti csökkenés Nincs közvetlen szobahőmérsékleti csökkenés A hordozható klímaberendezések hűtőteljesítménye általában 2-3 kW. Ily módon 80–120 m³-es helyiséget tud lehűteni. Ezért a hordozható légkondicionáló kisebb helyiségekbe, és inkább szórványos használatra alkalmas. Az osztott klímaberendezések általában nagyobb hűtőteljesítménnyel rendelkeznek, mint a hordozható légkondicionálók vagy léghűtők. Különösen alkalmasak nagyobb helyiségekbe. A teljesítménytartomány 2,5 kW-nál kezdődik, és 12 kW teljesítményű készülékekhez vezethet.
Energiafogyasztás és energiahatékonyság Az itt felsorolt összes eszköz közül a ventilátor a legalacsonyabb energiafogyasztású.
Összehasonlítva a monoblokkos és osztott légkondicionálókkal, a léghűtőnek van szüksége a legkevesebb energiára. Az energiafogyasztás itt jóval magasabb lehet, mint a modern osztott légkondicionálás esetében. Ezért ideálisak a monoblokk eszközök alkalmi használatra. A jó osztott klímaberendezések alacsonyabb áramfogyasztással rendelkeznek, mint a hordozható klímaberendezések. Az energiahatékonysági osztálytól függ a fogyasztásuk. A – A +++ energiahatékonysági osztály ajánlott.
Zajszint Átlagosan csendesebb, mint a többi légkondicionáló. Mivel a léghűtők kompresszor nélkül működnek, sokkal csendesebben hűtik a helyiség levegőjét, mint a többi légkondicionáló. A hordozható légkondicionálók 60-65 dB közötti zajszintet érnek el, és az összes többi légkondicionálóhoz képest a legzajosabbak. Az osztott légkondicionálók általában csendesebbek, mint például a hordozható klímaberendezések. A beltéri egység akár 50 dB zajszintet is elérhet. Ezzel szemben a kültéri egység zajszintje elérheti a 60 dB-t is.

Gyakran ismételt kérdések

A megfelelő elhelyezés jelentős hatással lesz a hűtési teljesítményre és a költségekre. Ne helyezze a hordozható klímaberendezéseket falak közelébe, és a közelben ne legyen hőforrás, például lámpa. A választott változattól függetlenül az elektromos aljzatnak elvileg elérhetőnek kell lennie. Ha osztott légkondicionálót szeretne telepíteni, akkor ezt mindenképpen meg kell fontolnia. Ellenkező esetben a villanyszerelőnek új vezetéket kell vezetnie a kiegészítő aljzathoz.

Ezzel a változattal több beltéri egységet csatlakoztathat a kültéri egységhez. A típustól függően akár 5 beltéri egységet is csatlakoztathat, így ezzel a változattal több helyiséget vagy egy teljes emeletet is lehűthet.

Inkább lebeszélnénk Önt attól, hogy ezt tegye, ezt a feladatot egy tapasztalt szakemberre kell bíznia. Ezen összetett eszközök tervezésekor és telepítésekor a professzionális know-how elengedhetetlen, továbbá egyetlen vállalat sem vállal felelősséget az egyedi telepítés során bekövetkezett hibákért és károkért. Ha a nem megfelelő telepítés során a hűtőfolyadék szivárgására kerül sor, akkor ez súlyos következményekkel járhat az egészségre és a környezetre.

Igen. 2015 óta hatályos egy új, kibővített követelményekkel rendelkező rendelet. A jogalkotók 2017-től kezdve továbbra is kötelezik a légkondicionáló rendszerek üzemeltetőit az R 410A előírásra, hogy minden olyan rendszert, amelynek hűtőfolyadék kapacitása legalább 2,4 kg, azt szivárgás szempontjából meg kell vizsgálni. Ha a hűtőközeg mennyisége meghaladja a határértékeket, akkor arra további nyilvántartási és tárolási kötelezettségek vonatkoznak.

Körülbelül 2,5–3 kg hűtőközeg-kapacitású készülékek esetén évente egyszer ajánlott szervizelni, kisebb berendezéseknél a 2-3 éves szervizintervallum gyakran elegendő. A szűrőt ellenőrizni kell, és ha szükséges, ki kell cserélni. Ezeket a szolgáltatási ellenőrzéseket leggyakrabban a légkondicionáló, fűtési és egészségügyi berendezések szakértői végzik, komplex berendezésekben a hűtőtechnikát villanyszerelő is ellenőrizheti.

Különböző okai lehetnek a hűtőkapacitás csökkenésének, illetve a nem megfelelő hűtésnek. Például alacsony hűtőfolyadék-szint vagy sérült, esetleg piszkos szűrő. Ha kétségei vannak, vegye fel a kapcsolatot egy professzionális céggel.

Elvileg figyelni kell a környezet, a relatív páratartalom és a hőmérséklet kapcsolatára. A helyiséget a külső hőmérséklethez képest maximálisan 6 fokkal ajánlott lehűteni. Különösen akkor van értelme, ha nagy a hőmérsékleti különbség, ilyenkor vigyázni kell a megfázásra és a keringési problémákra. Az alacsony páratartalom kiszárítja a nyálkahártyákat, ez pedig irritálhatja a légutakat. Ellenkezőleg pedig, ha túl magas a páratartalom, negatív hatással van a helyiségben lévő emberek hőszabályozására. Az ideális páratartalom körülbelül 50-60%.

A StiftungWarentest légkondicionáló teszt hangsúlyozza, hogy a környezetre való hatás a megfelelő hűtőközeg kiválasztásától függ. A jogalkotók most biztosítják, hogy a modern rendszerek jóváhagyása magas követelményeknek feleljen meg.

Igen, lehet. Sok vállalat speciális fertőtlenítő sprayeket kínál, amelyekkel fertőtlenítheti berendezését, és ezzel megakadályozhatja a penész és a baktériumok kialakulását.

fel