Legyünk sokkal felelősségteljesebbek, legyünk sokkal környezettudatosabbak

A Klarstein segítségével is megóvhatja a környezetet

Klímaválság, szén-dioxid, műanyag és egyáltalán bármilyen hulladék szinte ellenőrizhetetlen létrehozása, mértéktelen erdőirtás... Felelőtlenül bánunk a bolygónkkal, amely már kezdi szedni az áldozatait, például a klímaváltozással, ami a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokban is megnyilvánul.

A jó hír viszont az, hogy az egyén szintjén véghez vitt apróbb változások is alakíthatnak a negatív tendenciákon. Már meglepően kis lépések is megteszik, például, ha jobban odafigyel arra, hogy mit vásárol és néha, ha nem is túlzottan, de felad valamit a kényelméből. Kezdjük ezt az évet a F(f)öldhöz közelebb.

Környezetbarát kisszótár

Tájékozódni a környezetvédelemhez való felelősségteljes hozzáállás terén nem okoz problémát, ha ismeri az alapfogalmakat. Elkészítettünk Önnek egy kisszótárt, amely által máris minden világossá válik.

Újrahasznosítás

A használt tárgyak és anyagok újrafelhasználása

Fair-trade

Olyan üzlet, amely a termelőktől méltányos áron vásárol, ezáltal támogatja őket és hozzájárul a fenntartható fejlődésükhöz.

Értéknövelés

Ezt a fogalmat akkor használjuk, ha a régi és szükségtelen tárgyakat megjavítjuk/felújítjuk és mások veszik igénybe

Vermikomposztálás

Komposztálás földigilisztákkal, amelyek képesek megemészteni a biológiai hulladékot és tápanyagban gazdag végtermékké alakítják át.

Zéró hulladék

Ez a filozófia arra ösztönöz bennünket, hogy csökkentsük a minimumra a hulladékképződést. Tévedés ne essék, ennek nem az a célja, hogy egyáltalán ne alakuljon ki hulladék, hanem hogy tudatosan csökkentsük a minimális mennyiségre. Például, hogy a gyümölcsöt és a zöldséget ne műanyag csomagolásban vegyük meg.

GMO-mentes

A GMO-k genetikailag módosított organizmusok. A génmódosítás célja a gyorsabb növekedés vagy a magasabb terméshozam elérése. Vannak olyan vélemények, miszerint az ilyen élelmiszerek károsak az egészségre és óriási terhet rónak a bolygóra.

Legyen környezettudatos a munkahelyén is

Természetes módon azon a helyen vagyunk környezettudatosabbak, ahol a legtöbb időt töltjük. Sokak számára ez az irodát jelenti. Ha belegondol, hogy a munkahelyén mit kellene megváltoztatnia, hogy sokkal környezettudatosabb legyen, nagyon sok apróság fog Önben felötleni.

Mi az a legegyszerűbb dolog, amit megtehetne, hogy az irodája környezetbaráttá váljon?

 • Korlátozza a szükséges minimumra az iratok nyomtatását.

  Az iratok digitális archiválása többé már nem jelenthet problémát, ráadásul ezzel a módszerrel rengeteg helyet takaríthat meg.

 • Cserélje le a papíralapú jegyzetfüzetet egy jegyzetkészítő alkalmazásra.

  Amellett, hogy sokkal inkább környezetbarát, a jegyzetei mindig kéznél lesznek, mivel az alkalmazások automatikusan frissülnek az összes eszközön, amelyre telepíti őket.

 • Használja a saját edényeit a konyhában.

  Ezáltal nagy mennyiségű műanyagot spórolhat meg, amelybe általában élelmiszert csomagolnak. Ha nincs saját edénye, akkor legalább a szemetet becsületesen válogassa szét. A nagyon népszerű munkavállalói juttatás, a gyümölcsbár maradékait is megéri különválogatni. Az effajta hulladékot egy lelkes kertész kollégája boldogan felhasználja.

 • Cserélje ki az irodai kávéfőzőgépet karos eszpresszógépre vagy amiben daráló is van.

  A kapszulás kávéfőzők lelkén hatalmas mennyiségű, teljesen felesleges műanyag hulladék szárad. Ráadásul, a frissen darált kávészemekből készült kávé sokkal finomabb. Mellesleg a környezethez is kíméletesebb lesz.

Tudja, mi hova tartozik?

Nem elegendő csak szétválogatni. Az is fontos, hogy megfelelően válogassa szét a hulladékot. Bár egyszerűnek tűnhet, de azért itt-ott egy kis segítség mindenki számára jól jön. Ezzel a kis útmutatóval bemutatjuk, hogy mi melyik szemeteskukába kerüljön vagy éppenséggel ne.

Műanyag – sárga szemeteskuka

joghurtos dobozok

kozmetikumok, tisztítószerek, tészta, hüvelyesek, édességek, sajtok, ... csomagolásai

polisztirol

műanyag és polietilén zacskók

PET-palackok

csomagolófóliák

túlságosan szennyezett csomagolás

veszélyes anyagok csomagolása (motorolajok, festékek, lakkok, folyékony ragasztók stb.)

padlóburkolatok

PVC-csövek

a műanyag bútorokat és egyéb nagyméretű műanyag hulladékot a gyűjtőudvarban kell leadni

Üveg – zöld szemeteskuka

nem becserélhető italos palackok

üvegcsészék, beleértve a majonézes vagy a mustáros poharakat is

üvegszilánkok

ablak- és ajtóüvegek

kerámia

tükrök

dróttal, fémmel bevont vagy aranyozott üveg

autó szélvédő üveg

kijelzők

porcelán

Papír – kék szemeteskuka

dobozok - kartonok

magazinok, újságok

papír csomagolás és táskák

zsíros, nedves és egyéb módon szennyezett papír

irodai papír fémkapcsok nélkül

papír borítékok műanyag fólia nélkül

papír az iratmegsemmisítőből

könyvek kemény fedél nélkül

élelmiszer papírcsomagolása

kátrány vagy aszfaltpapír

egészségügyi zsebkendők

egészségügyi betétek és pelenkák

sebészeti papír szájmaszkok

konyhai papír törlőkendők

celofán

alufólia

könyvek kemény fedelei

TIPP: A hulladékszétválasztó konténerek többféle színűek, például a fekete konténerbe kommunális hulladék, a fehérbe átlátszó üveg, míg a barnába a biológiailag lebomló hulladék rakható.

Menő Klarstein öko-eszközök?

Az Ön környezethez való felelős hozzáállásához a mi Klarstein segítőink is hozzájárulnak.

Leheljen új életet a dobozokba!

Az ajándékdobozoknak nem kell feltétlenül a kukába, természetesen a papírosba, kerülniük. Egy kis képzelőerővel ismét felhasználhatja őket. Gyakran csak egy olló, ragasztó, egy kis festék vagy dekorációs papír szükséges hozzá, és máris készen van a házilag gyártott:

Fekhely a házi kedvencek számára

Új szemeteskuka a szelektált szemétre

Irattartó

Ékszerdoboz

Az apró és a közepesen kis tárgyakra szolgáló tárolóhely

Minél kevesebb műanyag, annál jobb

Európában évente 58 millió tonna műanyagot állítanak elő. Ennek akár a 40%-át a csomagolás teszi ki. Talán ez nem is lenne akkora probléma, ha ezeket a műanyagokat képesek lennénk újrahasznosítani vagy ökológiai szempontból ártalmatlanítani. Sajnos ez nem áll módunkban, aminek egy elkeserítő bizonyítéka a Marianna-árokban talált műanyag táska.

Ha mi, végfelhasználóként felhagyunk a műanyagok igénybevételével, akkor Európában akár 40%-kal is csökkenhet a mennyiségük. Megcsináljuk? Akkor gyerünk! Hogyan fogjunk hozzá?

 • A gyümölcsöt, a zöldséget és a fűszernövényeket ne vásároljuk műanyag csomagolásban.

 • Az ételt főzzük meg otthon és a munkahelyünkre hordjuk ételhordókban, amelyeket ismételten felhasználhatunk. A bambusz ÖKO tárolóedények még hatékonyabbak.

 • Hagyjunk fel a műanyag szívószálak használatával és próbáljuk ki a fémből vagy üvegből készült változataikat.

 • Ha vásárolni megyünk az élelmiszerboltba, vigyünk magunkkal vászontáskát vagy összecsukható kosarat.

 • Vásároljunk üveges italokat, ha lehetséges, ne igyunk ásványvizet, hanem csapvizet.

 • A bulikon ne használjunk eldobható műanyag edényeket.

A gyermekeink jelentik a jövőt, tanítsa meg nekik a hulladék szétválogatását

Amit fiatalon megtanul, az az élete végéig megmarad. Ezért, ha valóban törődik a környezettel és vannak gyermekei, mielőbb „tanítsa meg” őket a környezetbarát életmódra. Kezdheti például az újrahasznosítással, amit játékos formában is el lehet magyarázni a gyerekeknek.

Saját kukák a szelektált hulladéknak

Ha szeretné a gyerekeket valamibe bevonni és motiválni őket, akkor le kell őket valamivel foglalni. Hozzanak létre saját tárolódobozokat a szétválogatott hulladéknak, például azokból a dobozokból, amelyekbe a konyhai eszközök voltak becsomagolva. Fesse ki a dobozokat a gyerekekkel együtt, hogy könnyen megjegyezzék, hogy mi hova tartozik.

Közben beszélgessenek arról, hogy éppen mit is csinálnak.

Elmondani a gyerekeknek, hogy mit csinálnak és hogy azt miért csinálják, az egyik legjobb módszer arra, hogy valamit megtanítsunk nekik. Tehát, ha bármit a szemétbe dob, azt csinálja együtt a csemetéivel és beszélgessenek róla. Például: Ezek az almahéjak a biológiai hulladékhoz tartoznak. Tudod, melyik kukába kell tenni? Kidobod?

Oktató online tartalom

A mai gyerekek számára az online világhoz való hozzáférés magától értetődő, és a szülők feladata, hogy csemetéik számára megfelelő tartalmat válasszanak ki. Például az újrahasznosításról. A YouTube-on számos mese található erről a témáról, amelyek célja a gyermekek oktatása. Ha aktívan szeretné bevonni a gyerekeket az oktatásba, keressen olyan játékokat, amelyek az újrahasznosításra oktatnak.

Ellenőrizzék, mielőtt kidobják a szemetet

Mielőtt kidobná a szemetet, a gyerekekkel együtt ellenőrizze, hogy minden megfelelően van-e szétválogatva. Beszélje meg a gyerekekkel, hogy mi az és hová tartozik, és magyarázza el nekik, hogy miért. Ha valami a hulladékból újrafelhasználható, közösen találják ki, hogy mire és készítsék el. Például még a régi újságokra is lehet rajzolni.

Csökkentse az energiafogyasztást a minimumra

A kellemes meleg télen, vagy fordítva, a hűs szellő a nyári hónapokban igazi komfortérzetet kelt. Viszont sok esetben olyan kényelemről van szó, ami hatalmas ökológiai áldozattal jár. Ez az oka annak is, hogy ma már szinte sehol sem árulnak gázkazánokat, vagy teljesen leállítják a szénfűtést.

Az elektromos fűtés ésszerű megoldásnak tűnik. Elég nagy a teljesítménye, nem olyan nehéz felszerelni, és nagyon egyszerűen és pontosan tudja kezelni. Hordozható elektromos fűtési megoldásokat is igénybe vehet, amelyek képesek egész helyiségeket kifűteni. Ezt értékelni fogja például a családi házban azt, hogy amikor csak a nappaliban kell kellemes hőmérsékletet teremteni, addig a hálószobában hideg lesz, amit az alvásnál sokan részesítenek előnyben.

Az intelligens fűtőberendezések segítségével a fűtés vagy a hűtés még inkább környezetbarát lesz. Ezeket az alkalmazás segítségével távolról is vezérelheti, beállíthatja, hogy pontosan mikor induljon el a fűtés, illetve ki is kapcsolhatja, ha ezt nem tette meg, amikor elment otthonról. A hőmérsékletet távolról is beállíthatja, ami jelentősen csökkenti az energiafogyasztást.

fel